«Fiskesprell» er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Sjømatråd, nærings- og fiskeridepartementet og helse- og omsorgsdepartementet. Dette er et kostholdsprogram som har som visjon å øke sjømatkonsumet blant barn og unge.

– I ånden av friluftslivets år, arrangerer vi kurs for barnehage- og SFO-ansatte hvor vi lager mat ute, sier kursleder Toril Dybdal.

Tar med barna

Kurset er todelt. Først litt teori før deltakerne får bryne seg på fiskeoppskriftene.

– Vi har filetert fisk og brukt utekjøkken. Resultatet ble en texmex med sei, sier Matti Morottaja-Evensen.

Han jobber i den samiske barnehagen Guovssahas, og ser flere fordeler med kurset.

– Vi lærer at vi skal ta med barna i matlagingen. Vi får lært dem om råvarer og de får være med på å lage god og sunn mat. Hvis vi i tillegg lager det ute er det jo bare enda mer positivt med det.

Å la barna ta del i matlagingen er en viktig del av visjonen til Fiskesprell.

– Barna får en eierett når de er med på å lage maten, sier den andre kursholderen, Erik Lindström.

Ikke kjedelig

En del av formålet til Fiskesprell er å motbevise ideen om at fisk er vanskelig og kjedelig.

– Fisk er like enkelt å tilberede som mange andre middagsretter, og det trenger slettes ikke være kjedelig, sier Dybdal og viser til bordet med ferdige retter.

Her kan vi se risotto, texmex, lakseburgere og skattekiste som inneholder grønnsaker, fisk, krydder og saus.

– Det er mye bedre å lage dette enn de kjipe grillpølsene vi pleier å spise på tur, sier Kristin Håkaby fra Storvoll barnehage.

Gir råvarestøtte

Kurslederne er ikke i tvil om at programmet virker.

– Vi ser på landsbasis at det fungerer. Folk er flinkere til å lage fisk, og torskekonsumet øker, sier Dybdal.

Fiskesprell har også en ordning hvor folk kan søke om råvarestøtte til arrangementer.

– Enten det er et idrettslag eller en bursdag, sier Lindström.

Etter å ha smakt på matrettene er det en gjeng med motiverte kursdeltakere som ser fram til å ta lærdommen i bruk.

– Jeg kommer til å be kjøkkenet kjøpe inn fisk med en gang, sier Håkaby.

LEDERE: Erik Lindström og Toril Dybdal er kursledere for "Fiskesprell". Foto: Lise Lotte Henriksen
FORNØYDE: Kristin Håkaby og Matti Morottaja-Evensen gleder seg til å ta oppskriftene med tilbake til barnehagen. Foto: Lise Lotte Henriksen
IKKE KJEDELIG: Kursdeltakerne har laget sunne og gode fiskeretter, blant annet laksepita. Foto: Lise Lotte Henriksen