Arbeiderpartiets toppkandidat Kristin Røymo var en av innlederne på partiets landsmøte – som avholdes på Folkets Hus i Oslo fram til søndag.

I sin tale valgte hun å rette sterk kritikk mot det borgerlige byrådets privatiseringspolitikk på hennes egen hjemmebane.

– Jeg mener at det ikke er mulig å få svar fra byrådet på hva deres planer på privatisering vil koste skattebetalerne, sier hun til iTromsø like etter talen.

Ideologiske grunner

Ifølge henne så er det enten uvilje til å avsløre kostnadene med konkurranseutsetting og privatisering – eller så er det uvitenhet.

– Enten så vil de ikke at folk skal få vite svaret, eller så mener at det prisen ikke er vesentlig – at privatisering baserer seg på ideologi og ikke på økonomi, sier Røymo.

Røymo mener at mangelen på økonomiske konsekvensutredninger kan påføre kommunen svært store kostnader.

– Se bare på hva som ble resultatet da de faktisk gjennomførte en studie – da de ville privatisere de kommunale barnehagene. Da viste det seg at det ble langt dyrere i privat regi enn i kommunal, sier hun.

Og fortsetter:

– Nå står vi foran de virkelig store privatiseringsprosjektene til det borgerlige byrådet, nemlig innenfor helse og omsorg. Jeg tør nesten ikke å tenke på hva som vil skje med disse sektorene – som allerede i dag går med millioner av kroner i underskudd hver måned, sier Røymo.

Møter motbør

Ikke helt uventet er finansbyråden i Tromsø, Venstres Jonas Stein, spesielt imponert over Røymos kritikk.

– Den viser om ikke annet at Arbeiderpartiet er et «reverserings-parti» som kun ønsker å gå bakover, sier han.

Ifølge Stein er det ikke tvil om at kommunen tjener penger på konkurranseutsetting.

– Det viser om ikke annet saken med Fagrent. Der sparer kommunen allerede store summer på å ha konkurranseutsatt tjenestene, sier han.

Han oppfordrer videre Kristin Røymo å skue fremover.

– Jeg har fortsatt ikke hørt noe om hva Røymo ønsker å gjøre i Tromsø – bare ting hun ikke ønsker, sier Stein.