Mandag var statssekretær Per-Willy Amundsen (Frp) fra kommunal- og moderniseringsdepartementet og Bård Hoksrud (Frp) fra samferdselsdepartementet på befaring i Ramfjorden for å bestemme hvor den nye innfartsveien skal legges.

– Saken har høy prioritert i departementet og vi skal holde et høyt trykk for å raskt kunne komme fram til den beste løsningen, sier Amundsen til iTromsø.

Klart til sommeren

På befaringen fikk de oppmøtte forklaring på hvor de ulike alternativene for E8 eventuelt vil ligge i terrenget.

De fikk også innspill fra ulike etater på hvorfor det vil kunne bli problematisk å ha traseen på østsiden av fjorden.

Byråd Britt Hege Alvarstein (Frp) var til stede på befaringen. Hun satser på at den endelige avgjørelsen om E8 skal falle før sommeren.

– Vi er her i dag for å se på området og etterpå skal kommunal- og moderniseringsdepartementet slå fast hvor E8 skal ligge. De prioriterer denne saken og jeg håper på en endelig avgjørelse til sommeren eller tidlig høst.

– Vestre trasé er død

Det er flere innsigelser mot østre alternativ, blant annet fra Statens vegvesen. Alvarstein frykter ikke at departementet til sist skal gå for den vestre traseen.

– Nei, vi har ikke fått noen signaler på det. Kommunestyret har bestilt østre trase og de visste om innsigelsene da det ble fattet.

Statssekretær Per-Willy Amundsen er ikke like klar i talen på når den endelige avgjørelsen skal tas.

– Vi er her for å hente informasjon og belyse saken best mulig. Både formøtet og denne befaringen er svært nyttig og vi skal bruke tiden fremover for å komme fram til best mulig løsning. Jeg kan ikke gi noen konkret dato, men vi prioriterer saken høyt.

Folk vil ha svar

Amundsen oppfatter at mange nå er aller mest opptatt av at det skal fattes en avgjørelse.

– Veldig mange har sendt meg e-poster og tatt kontakt for å få et svar. Oppmøtet i dag viser også et tydelig engasjement i saken. Vi skal fatte en beslutning som blir balansert og best mulig for alle, men det viktige nå er å få satt en sluttstrek på en langvarig prosess.

Befaringen startet med et åpent møte på rådhuset, der innsigelsesmyndighetene fikk legge fram sitt syn på saken, før følget reiste på befaring i området. De startet befaringen på Leirbakken, før ferden gikk videre til Sørbotn, travbanen på Eiscat og fylkesvei 91 ved Fagernes. Befaringen ble avsluttet med et siste stopp i Nordbotn.

Det var i februar i år at den mangeårige og betente E8-striden havnet hos kommunal- og moderniseringsdepartementet, etter at meglingen mellom partene før jul ikke førte fram.

I innsigelsessaker er det prosedyre at departementet reiser på befaring.

SKAL BESTEMME: Den betente E8-saken er havnet på kommunal- og moderniseringsdepartementets bord. Statssekretær Per-Willy Amundsen sier til iTromsø at saken har høy prioritert. Foto: Tom Benjaminsen