Framsenteret: Både klima- og miljøminister Tine Sundtoft og fiskeriminister Elisabeth Aspaker var på Framsenteret da litt av innholdet i revidert nasjonalbudsjett ble offentliggjort tirsdag formiddag. Sundtoft høstet applaus fra de mange fremmøtte som jobber på Framsenteret da nyheten om millionbevilgningen ble sluppet på pressekonferansen i foajeen.

På sørsiden

– Forvaltning, næringsliv og politikere trenger ny kunnskap for å møte klimautfordringene i nordområdene. Med utvidelsen kan forskningsaktiviteten øke på Framsenteret hvor det foregår viktig tverrfaglig forskning innen naturvitenskap, teknologi og samfunnsvitenskap, sier Sundtoft.

Regjeringens satsing betyr at dagens 250 ansatte om ikke lenge får selskap av 190 forskerkolleger i nybygget som blir bygd på sørsiden, parallelt med dagens bygg. 70 av de nye stillingene vil tilhøre Havforskningsinstituttet.

Nordområdepolitikk

Klima- og miljøministeren mener utvidelsen vil bety at forskningsinnsatsen kan øke på Framsenteret og bidra til å styrke Tromsøs posisjon innen arktisk forskning.

– Det vil styrke Norges ledende rolle og bekrefte Tromsø som verdens arktiske hovedstad, sier Sundtoft.

Fiskeriministrer Elisabeth Aspaker er spesielt glad for at Havforskningsinstituttet nå skal samlokaliseres med de andre forskningsmiljøene på Framsenteret.

– Nybygget er en viktig del av nordområdepolitikken og for å synliggjøre Norges rolle. Regjeringen vil ta nordområdepolitikken et skritt videre, som vi nå gjør med utvidelsen, sier Aspaker.

Nytt fartøy

Hun viste også til det isgående forskningsfartøyet «Kronprins Haakon» som er underbygging og er forventet ferdig i 2017.

– Det skal ha hjemmehavn i Tromsø og blir uhyre viktig for ressurskartlegging i nordområdene og effektene av næringsvirksomhet i nord, sier Aspaker.

Byråd Jonas Stein (V), KrFs ordførerkandidat Helga Bjerke, varaordfører Anni Skogman (Frp) og rektor og senterleder Anne Husebekk var også til stede på pressekonferanse for å takke regjeringens for millionbidraget.

500 mill.

– Utvidelsen av Framsenteret har vært en lang prosess, og det er tre år siden reguleringsplanen var ferdig. Forskningen som drives her er nøkkelen til forvaltning av havressursene og havområdene, sier Stein.

– Dette viser at regjeringen ikke bare vil, men også kan styrke forskningen. Vi trenger Framsenteret II for å bli enda bedre. Nå settes Tromsø enda mer på kartet, sier Husebekk.

Totalkostnaden for nybygget på Framsenteret er 500 millioner kroner som vil bli fordelt over 2016, 2017 og 2018. Statsbygg er byggherre og utleier, og nybygget bygges etter såkalt passivhusstandard.

FEIRET: Byråd Jonas Stein, klima- og miljøminister Tine Sundtoft og fiskeriminister Elisabeth Aspaker feiret med kake etter at regjeringen har bevilget 25 millioner i startkapital til Framsenterets nybygg. Foto: Ronald Johansen