I går skulle styreren i Skogstua barnehage jobbe med pedagogiske spørsmål. I stedet måtte han ta fram risikoanalysen og gjennomgå den. Neste gjøremål blir å se på rutinene på nytt – i tett samarbeid med resten av staben.

Har en åpen dør

Selv om 45-åringen – som har 22 år bak seg i barnehagen – jobber mye administrativt, har han en åpen dør til kontoret. Hele dagen løper ungene inn og ut. Og når det trengs, tar han også i et tak på avdelingene.

– Min første reaksjon da overgrepssaken ble kjent, var spørsmålet: Hva er dette? Dernest tenkte jeg på hva en slik sak gjør med de berørte – ungene og deres foreldre. Men også kollegene til den siktede har det tøft.

Sosiale media

Etter avsløringen har Bjarne Stenersen fulgt saken i det han kaller den kontrollerte media. Men han har også sett hva utenforstående kan servere på sosiale media – karakteristikker som utvilsomt må gi en voldsom, negativ effekt på dem som er berørte.

– Mange uttrykker seg slik at det kan bli en ekstrabelastning på dem som er involvert. Dernest blir en hel sektor – i Tromsø 1.700-1.800 ansatte hvorav 200-300 er menn – utsatt og stemplet.

Unge menn

– Når det blir hevdet at menn ikke skal jobbe i barnehager, blir en bestemt gruppe stemplet. Personlig har jeg så mange års erfaring at jeg kan takle en slik situasjon. Men hva med de unge? Det er ikke utenkelig at de vurderer om de har valgt rett yrke når stormen herjer som verst.

Som barnehagestyrer sier Bjarne Stenersen at det nå er særdeles viktig å snakke med personellet. En slik samtale skal ikke bare gå på det personlige plan. Vi må også tenke sikkerhet og risiko – både for ungene og staben.

Starter tidlig

I Skogstua er ungene spredt fra kjeller til loft. Den gamle rektorboligen til lærerhøyskolen har fungert utmerket som barnehage i over to tiår.

– Men også vi har gjort vårt. Dører er fjernet og vi forsøker å ha åpne forhold slik at kontrollnivået er best mulig.

Videre konstaterer Stenersen at det for nye barnehager tenkes risiko og sikkerhet fra første pennestrek. Innvendig er glassflatene store for å gi en best mulig oversikt.

Nødvendig utvikling

– Det er nødvendig. Alt må legges til rette for å minimalisere risikoen for alle typer overgrep – ikke bare de seksuelle.

– Når det er sagt, må omverden – og da tenker jeg mest på foreldre – være innforstått med at vi aldri kan få en risiko som er lik null. Faren for at noe kan skje, er alltid til stede. Uansett hvilke tiltak som iverksettes. For oss er oppgaven å sette alt inn på å redusere risikoen for at alvorlige hendelser skal inntreffe og samtidig sørge for at ungene får en god hverdag i barnehagen.

Snakke om

Bjarne Stenersen er innforstått med at han som leder også kan havne i den situasjonen at 5-åringen kommer til ham og vil snakke om overgrep – ting han eller hun har opplevd eller hørt snakk om.

– Når det skjer, er det viktig for oss å være profesjonelle. Vi må selvsagt vurdere saken, men selvsagt ta alle spørsmål eller utsagn seriøst.

– Det er ikke alltid ungene åpner seg. Men når de gjør det, må vi kunne takle forholdet fullt ut. Vi må tørre å tro, konkluderer Bjarne Stenersen.