For andre året på rad ble familiearrangementet Sykkelfestivalen i regi av Sykkelbyen Tromsø arrangert på Charlottenlund på toppen av Tromsøya i dag søndag. Familien Øhrn Normanns yngste medlem brukte anledningen til å øve seg litt ekstra på sykkelferdighetene i hinderbanen.

– Det er veldig artig å sykle, men jeg må øve litt mer. Jeg har ikke falt av sykkelen så mange ganger i dag, sier Petra (4).

Pappa Martin sto på sidelinja å fulgte med på Petra og storebror Ulrik (8) som suste igjennom de ulike hindringene på banen.

– Det er et fantastisk arrangement, både vi voksne og ungene storkoser oss. Det er mye større enn vi trodde, så vi har fått prøve oss på mange av de ulike aktivitetene. Det er veldig artig å kunne tilbringe en hel dag ute sammen, sier pappa Martin.

SE BILDER FRA SYKKELFESTIVALEN ØVERST I SAKEN

Populære aktiviteter

På Sykkelfestivalen kunne de minste delta på et mini-Lavkaritt, mens de litt større kunne lære seg å sykle med enhjulingssykkel. I tillegg kunne folk delta i sykkelslalåm og stisykling samt orientering og quiz med sykkel. Festivalens mest populære aktivitet var Pumptrack, en bane med kulehopp for de aller tøffeste.

Les også: Snart kan du teste pumptrack i Tromsø

Prosjektleder i Tromsø Sykkelby som står bak arrangementet er godt fornøyd med at flere tusen tilbrakte søndagen på to hjul.

– Det har vært mye mer folk enn i fjor da vi talte 1500 personer. Jeg vil anslå at besøkstallet er det dobbelte i år. Folk er veldig fornøyd, det er store smil på både små og store, sier Gjert-Henrik Vedeler.

Les også: - Målet er å spre sykkelglede

Balansekunst

Sykkelfestivalen hadde aktiviteter for alle aldersgrupper, og Anna Subbotina prøvde seg på enhjulssykling med vekslende hell.

– Det er vanskeligere enn det ser ut som. Det er i alle fall veldig god balansetrening, ler hun fornøyd.

Enhjulssykkelinstruktør Harald Dag Jølle hadde nok å henge fingrene i da mange ivrige ville prøve seg på ett hjul.

– Vi har hatt noen her som aldri har prøvd seg på enhjulssykling, og som fikk det til. Det er imponerende og veldig gøy, sier han.

Les også: Vil ha flere på ett hjul

Videreutvikler festivalen

Tromsø Sykkelby ønsker å fortsette å arrangere Sykkelfestivalen, og prosjektlederen sier at formålet er å bygge opp en sterk sykkelkultur slik at flere velger sykkel fremfor bil i hverdagen. Under dagens arrangement kunne blant annet folk få gratis sykkelservice og opplæring i hvordan man skal vaske sykkelen.

Tromsø Sykkelby har allerede gjennomført flere slike motiveringstiltak for å fremme sykkelglede som da folk på sykkel ble møtt med en heiagjeng på vei til jobb.

– Sykkelfestivalen er nok et positivt tiltak som har potensial til å bli mye større. Vi ser for oss at vi kan arrangere en festival over to dager kanskje allerede til neste år, sier Gjert-Henrik Vedeler.