Tidligere har ikke utearealet ved Kråkeslottet barnehage vært helt trygt. Taket var såpass gammelt at skiferen begynte å rase ned på bakken, og derfor har halve uteområdet vært sperret av. Men i fremtiden blir det mer plass å boltre seg på for barnehagebarna.

– Det er kanskje 15 til 20 år siden at taket sist ble byttet, så dette var en utskiftning som trengtes sårt, sier barnehagestyrer Anne Skov Pedersen.

– Vi var redd for barna og deres sikkerhet, men for fremtiden trenger vi ikke å bekymre oss for dette lengre, sier hun.

Betalte selv

Det er kommunen som eier huset, mens barnehagen har festekontrakt på eiendommen. Den eies privat og drives av foreldrene.

– De siste årene har noe av taksteinen blitt byttet, men det har ikke vært nok, sier Pedersen.

Med det tok foreldrene ansvar og betalte fra egen lomme. Det hele kom på 1,1 millioner kroner.

– Vi har hatt ønske om å gjøre dette i flere år, men det har hele tiden vært et økonomisk spørsmål. Men faren som vi opplevde med taket gjorde at vi i år var nødt til å bytte det ut, sier barnehagestyreren.

Dyrt takbytte

I og med at huset er verneverdig krever kommunen at det skal bli brukt skifer til taket – og det er ikke direkte billig, ifølge daglig leder i byggmesteren og totalentreprenøren Sebo AS, som står bak jobben.

– Det er såpass dyrt at man kunne fått det halvparten billigere med bruk av annet type takstein, sier daglig leder i Sebo, Per Steinar Skoglund.

Dette er ifølge Skoglund en av de mest avanserte renoveringsarbeidene som er blitt gjort. Hele ti uker har blitt lagt ned i arbeidet.

– Det har vært utfordrende på flere måter. Vi har renovert den gamle skiferen og lagt den på nytt, været har også vært utfordrende, sier han.

Også snøstoppere, nytt undertak og luftelektre er noen av fasilitetene som taket har fått smykke seg med i ny drakt.

– Situasjonen var såpass prekær at det hadde ikke vært forsvarlig å la det gamle taket stå lengre, sier Skoglund.