LUNHEIM: Mange av oss som nylig har avsluttet ferien kan se tilbake på flere uker med god mat, god drikke – og hyppig bruk av plastkortene våre.

Det kan derfor gå trutt med å finne inspirasjon til gode – og ikke minst rimelige – middager på hjemmebane.

Jeg håper imidlertid at ukas oppskrift kan hjelpe litt – en rett som både er velsmakende og som ikke koster all verden.

Det er en middag som er godt likt av både unge og gamle og som baserer seg på en skikkelig klassiker.

MER PØLSEMAT? Vognmannens middag

En budsjett-versjon av den kjente Biff à la Stroganoff kan man si.

Man kan selv velge hvor luksuriøs man ønsker å gjøre retten – enten velger man de rimeligste lavprispølsene eller så velger man fra øverste hylle – festpølsene til eksempelvis Mydland eller Ingebrigtsen.

Det er også godt å velge pølser av lam, reinsdyr eller noen av de eksotiske pølsesortene som finnes i handelen, men da blir det en annen rett.

Pølser à la Stroganoff

400 g røkte kjøttpølser

1 stor løk

2 ss tomatpure

2 ss crème fraîche

1 ss fransk sennep

2 fedd hvitløk

1/2 ts cayennepepper og/eller paprika

1/2 ts tørket timian

1 ss hvetemel

2–3 dl helmelk

(Ev. en kjøttbuljongterning)

MER ØSTEUROPEISK? Ungarsk paprika-fest

Del pølsene på langs (og fjern skinnet om det er av den tjukke syntetiske sorten). Skjær i cm-store skiver.

Skjær løken i tynne skiver og finhakk hvitløken.

Fres først løk og pølser i litt olje eller smør til alt får fin farge.

Legg i hvitløken og fres i ytterligere ett minutt.

Bland inn krydder, tomatpure, crème fraîche og sennep og rør rundt. Strø over litt hvetemel og slå på melk (og buljongterning). Om man vil at sausen skal bli litt skarpere bruker man cayennepepper – vil man ha den mer rundt brukes paprika.

La småkoke i noen minutter.

Server retten sammen med godt ris som er kokt i god grønnsakskraft eller kyllingbuljong.

Lag en enkel grønn salat eller skjær tomater og agurk i biter ved siden av. Topp det hele med persille.

I glassene ville jeg servert en mellom-lys øl eller en enklere rødvin uten for mye syre – eksempelvis en Yellow Tail Shiraz fra Australia.

Vel bekomme!