Det går mot siste innspurt i valgkampen og partiene stiller med både unge og eldre kandidater på sine lister. Hvor viktig er ordførerkandidaten for folk og har alderen noe å si? Det er ikke nødvendigvis en så viktig faktor, mener statsviter og valgforsker Marcus Buck ved UiT – Norges arktiske universitet, selv om eldre velgere trolig vil være mer skeptisk til yngre kandidater.

– Målinger viser ingen klar effekt mellom en ung kandidat og mange unge velgere. Folk stemmer som regel ikke på en knakende kjekk kar, det handler mer om de stoler på partiet eller om de er enig i sakene som partiet fronter. Indirekte har det en del å si ved at yngre kandidater fronter litt andre typer saker enn de eldre.

Symbolfunksjon

Valgforskeren peker også på at ordføreren først og fremst har en symbolfunksjon. Velgerne skiller heller ikke mellom sak, person og parti.

Partiene forsøker å gjenspeile befolkningen med sine kandidater. Noen partier vil også forsøke å lokke til seg en yngre velgergruppe ved å fronte sine unge kandidater. Det viktigste for partiene er imidlertid å unngå en opphopning av hvite menn i 50-årsalderen, sier Buck.

Førstegangsvelger: – Alder vesentlig

I strålende sol og med varme sommertemperaturer virker kanskje høstens kommunevalg ennå et stykke unna de mange unge velgerne som vi treffer i Bukta.

For dem er både ordførerkandidaten og vedkommendes alder viktig.

– Alderen er vesentlig for meg. Jeg vil ikke ha en ordfører i 70–80 års alderen. Jeg tror ikke at en gammel ordfører forstår hvordan dagens unge oppfatter skolesituasjonen. Det er viktig for å meg å støtte opp under unge politikere som er i samme aldersgruppe som meg selv, sier førstegangsvelger og videregående elev Kim Kjærvik (18).

Kompisen nikker bifallende.

En eldre kandidat har kanskje mer erfaring og god kunnskap om politisk styring, men det kan jo unge kandidater også ha. For meg er imidlertid ikke alder så viktig, jeg stemmer på det partiet som har meninger som jeg også står for, sier Håkon Hansen (18).

Ordførerkandidaten styrende

Karianne Heimdahl (25) og Karoline Nilsen (25) har begge planer om å stemme til høstens valg. Sistnevnte har allerede bestemt seg og én avgjørende faktor har vært listetoppen.

– Ja, jeg lar meg i stor grad styre av ordførerkandidaten til et parti. Det er mange hensyn man tar uavhengig om kandidaten er ung eller gammel. De har et team rundt seg og de skal ta hensyn til alle grupper i samfunnet. Man må bare gå for det partiet man føler at man har mest til felles med, sier hun.

Venninna Karianne Heimdal som er student, har ennå ikke bestemt seg for hva hun skal stemme. Alder er ikke avgjørende, men det er viktig.

– Jeg tenker at det er viktig å velge noen som har erfaring fra arbeidslivet og politikken, slik at de vet hva man snakker om. På en annen side bør de ikke være altfor gammel heller, man vil jo ha noen som forstår ens egen situasjon. For egen del er det kanskje lurere å gå for en ung kandidat, sier hun.

– I valget mellom Arbeiderpartiets Jarle Aarbakke på 73 år og Høyres Kristian Støback Wilhelmsen på 24 år, hvem ville du foretrukket som ordfører?

– Den er vanskelig. Jeg registrerer at man har diskutert at Støback er for ung. Jeg forstår det på et vis, det er jo litt skremmende at han er såpass ung, sier Karianne Heimdal.

Friskt pust

Psykologistudentene Susann Dahl Pettersen (22) og Vilde Richardsen (21) har en klar formening om at man ikke bør diskriminere på grunn av alder, verken den ene eller den andre veien.

– Det er greit å ha noe erfaring med seg inn, men det er viktig at man får inn politikere som kommer med noe nytt og friskt. Jeg tenker at eldre politikere kanskje er for konservative, sier Richardsen.

For de to studentene er det imidlertid saker som ligger deres studiehverdag som er viktige.

Tromsø har utrolig mange studenter og en stor ung befolkning. Det kan være positivt for byen om man da har en ung ordfører som står litt ekstra på for den unge befolkningen. I valget mellom en ung og en eldre ordførerkandidat ville jeg trolig gått for den yngre, sier Pettersen.

Eldre: – Vil ikke ha pensjonist som ordfører

På kafeen på Heracleum går praten lett over en kaffekopp. Mange av de som avisa treffer på har sterke meninger om lokalpolitikken, og det er især eldrepolitikk som engasjerer. Til tross for at valget nærmer seg, har ikke alle bestemt seg for hvem de skal stemme på. De medgir imidlertid at ordførerkandidaten er viktig når valgseddelen skal ned i urna.

– Jeg synes at ordføreren bør ha noen år på baken, Høyres kandidat er jo bare barnet. Han må få seg noen års erfaring før han får min stemme, sier Rannveig Berglund (82).Venninna Helene Enoksen (81) bryter kjapt inn. Hun vil ikke ha en pensjonist som ordfører, og mener at man bør støtte opp under de unge politikerne i byen.

– Ja, han er ung, men han kan bli en flink ordfører. Jeg har fulgt med og han har mange fornuftige tanker. Jeg tror han blir en bedre ordfører enn Jarle Aarbakke, han er jo en olding, ler de to eldre damene.

Rundt kafebordet med de to livlige damene sitter også Olav Brattli (81). Han synes ikke at alderen på kandidatene har særlig stor betydning når han skal velge parti.

– Det er partiprogrammet som avgjør. Ordføreren er dessuten en gallionsfigur som skal klippe snorer og ta folk i hånda. Vi trenger både unge og gamle i politikken, sier han.

ANDRE FAKTORER: Valgforsker Marcus Buck sier velgerne tar andre hensyn når de stemmer. – Alder er ikke så viktig, det viktigste er partiet og sakene, sier han. Foto: iTromsø. Foto: ESKIL WIE
Kompisene Håkon Hanssen (t.v.) og Kim Kjærvik er begge 18 år og skal stemme for første gang i år. – Jeg ser på partiet først og fremst, alderen er ikke så viktig, sier Hanssen. Foto: Trond Tomassen
VURDERER ENNÅ: Venninnene Karoline Nilsen (t.v.) og Karianne Heimdahl er begge 25 år og har stemt i politikken før. Nilsen har allerede bestemt seg. – Jeg vet ikke ennå hva og hvem jeg skal stemme på, sier Heimdahl. Foto: Trond Tomassen
UNGE KANDIDATER: Psykologistudentene Vilde Richardsen (21) og Susann Dahl Pettersen (22) mener ikke at alder bør spille noen rolle: – Men samtidig er det viktig å få inn et frisk pust i politikken, sier de. Foto: Trond Tomassen. Foto: Trond Tomassen
POLITIKK ENGASJERER: Rannveig Berglund (82), Helene Enoksen (81) og Olav Brattli (81) diskuterer gjerne eldrepolitikk over en kopp kaffe. – Jeg bryr meg ikke så mye om kandidatene, det er partiprogrammet som avgjør, sier Brattli. Foto: Siv Eli Vuolab. Foto: Siv Eli Vuolab