I den anledning var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på besøk i Tromsø søndag ettermiddag, på Nordnorsk vitensenter, for å sette søkelyset på satsingen.

– Det er mye bra som skjer i Tromsø-skolen, men på tross av det går resultatene bare nedover – særlig i matematikk. Ett av tiltakene for å snu på det, er prosjektet vi har kalt «realfagskommuner» der noen kommuner får ekstra ansvar for å heve resultatene i realfagene, sier Røe Isaksen til iTromsø.

Tromsø kommune ble en realfagskommune allerede i vår, og det er flere tiltak på listen for å få hevet kvaliteten i de aktuelle fagene.

Mangler midler

I realfagsløftet skal nettopp vitensenteret ha en viktig rolle.

– Vi ble selvsagt veldig glade for tiltaksplanen som kom 19. august i forbindelse med realfagsstrategien der vi nevnes som en av fem aktører som skal bidra til å løfte realfagskompetansen i kommunen, sier Tove Marienborg, direktør for Nordnorsk vitensenter.

Men for at vitensenteret skal kunne ha den rollen de ønsker, mangler det ennå noen faktorer.

– Vi har fått 250.000 kroner, men trenger nærmere én million kroner for at alle elevene i Tromsø kommune skal få komme hit gratis. Det er stort behov og ønske om å komme hit på skolene, men det mangler på penger, er tilbakemeldingen vi får, sier Marienborg.

De etterlyser også flere lærere, blant annet for å øke kapasiteten på skolene, og dermed også muligheten for å være med på realfagskonkurransen First Lego League. Det lover Tromsø Høyre med ordførerkandidaten i spissen, å prøve å få til.

– Bortsett fra Oslo er Tromsø kommune den skoleeieren som har et regionalt vitensenter som gir minst til vitensenteret, så der har kommunen en jobb å gjøre, er det enighet om.

Realistiske forventninger

Statsråden forteller at han har forventninger til Tromsø som en realfagskommune som han mener er helt oppnåelige – blant annet om at resultatene skal begynne å vise seg i løpet av de neste tre-fire årene.

– Vi har planer om å følge opp regjeringens realfagsstrategi og ønsker virkelig å satse på spesialundervisning, videre- og etterutdanning og tilpasset undervisning for å få til realfagsløftet, sier ordførerkandidat fra Tromsø Høyre, Kristian Støback Wilhelmsen.

ENNÅ ET STYKKE: Ordførerkandidat for Tromsø Høyre, Kristian Støback Wilhelmsen, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), direktør ved Nordnorsk vitensenter, Tove Marienborg og fylkesrådsleder Line Fusdahl (H) er enige om at det gjenstår en del arbeid for at Tromsø skal bli den realfagskommunen det er ønske om at den skal bli.