Busselskapet Nobina hisset på seg foreldrene med barn på Selnes skole som har deler av busstraseen som skolevei.

– Som FAU-leder har jeg fått enormt mange bekymringstelefoner fra foreldre som både er opprørte og fortvilte over at Nobina vil legge en busstrasé i hjertet av barnas skolevei. Mange er bekymret for sikkerheten til skolebarna, sier Kristine Larsen, FAU-leder ved Selnes skole.

Vanskelig

Som iTromsø har skrevet er Nobina uenig i kommunens alternativ om å utvide kjørefeltbredden i svingene og flytte et busstopp i Kråkebolleveien. Dette er et alternativ som også støttes av beboere, av alle politiske organer i kommunen, Fylkesmannen i Troms og Miljødepartementet i 2008.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være omkamp når saken er avgjort av departementet, sier FAU-lederen.

Nobina mener Kråkebolleveien vil være like bratt til tross for utvidet veibredde. Busselskapet viser også til at det er stor sannsynlighet for at traseen ikke kan trafikkeres vinterstid, og foreslår derfor å bygge en ny busstrasé mellom snuplassen i Blåselveien og Kamskjellveien.

Mye trafikk

– Det er en blindvei som er mye brukt som tur- og skolevei. 90 prosent av ungene fra Strand går via Kamskjellveien og blindveien til og fra skolen. Mange barn leker i området også. Siden både lokalbussen og distriktsrutene kjører i Niseveien, er området allerede trafikkbelastet. En del foreldre kjører av den grunn ungene sine til skolen, og det vil enda flere gjøre dersom Nobina får viljen sin, sier Kristine Larsen.

Hjertet i halsen

Selv om foreldrene er bekymret for Nobinas ønsker, har de likevel forståelse for at bussene er avhengig av fremkommelighet.

– Jeg skjønner argumentasjonen til Nobina og at bussene har problemer med å komme seg opp Blåselveien. Den er helt forferdelig, jeg har kjørt der selv i flere år. Jeg støtter kollektivtrafikken og er for at flere tar bussen for å unngå køproblemer. Samtidig som vi jobber for at flere tar bussen, må vi sørge for at barnas skolevei er trygg. Ungene er enkle i tankegangen og velger korteste vei. Det er ofte med hjertet i halsen at man følger med ungene på skoleveien, spesielt vinterstid, sier FAU-lederen.

Farlig skolevei

Folk i Kamskjellveien på Strand, som kan bli busstrasé dersom Nobina får viljen sin, trodde trasévalget var avgjort da de bosatte seg. Nå frykter de endringer.

– Strandfeltet vokser med flere barnefamilier, selv har jeg snart fire barn på Selnes skole. Det går feil vei dersom Nobina og Statens vegvesen får sitt syn igjennom, da blir vi som foreldre bekymret, sier Odd Rune Devold, som bor i Kamskjellveien.

Rektor Wenche Skallerud ved Selnes skole mener trafikksikkerheten i området er en stor utfordring. Hun viser til Niseveien som bare er tillatt for busser og taxi forbi skolen, men mangler fortau.

– Ungene presses ut i veikanten og brøyteskavlene om vinteren i Niseveien. Det finnes ikke noe definert fortau langs veien, det burde være et fysisk skille, sier Skallerud.

Jobber for løsning

– Jeg innkalte kommunen til et uformelt møte for å finne en konstruktiv løsning alle parter kan leve med, sier driftssjef Magnar Nilssen i Nobina.

Han har fått med seg de siste dagers reaksjoner på Nobinas traséforslag, men er klinkende klar på at busstraseen er hans ansvar.

– Det er jeg som har ansvaret for sikkerheten til bussene, bussjåførene og passasjerene. Toveis busstrafikk gjennom Strand er ikke akseptabelt. Jeg tror heller ikke beboerne vil ha seks busser i timen helt inn på hustrappa, sier Nilssen.

Driftssjefen viser til problemene langs busstraseen med mange avkjøringer til eneboliger i tillegg til to barnehager, den ene uten parkeringsplass. Nå jobbes det med en løsning hvor bussene slipper problemene med bakken i Kråkebolleveien.

– Mange utkjørsler medfører høy risiko for at det kan skje en ulykke. Vi kjører ikke hvis risikoen for ulykker er stor. Vi jobber for å finne en løsning hvor vi kjører på Strand i retning nordover og sørover på Riksveien. Det er en løsning som krever noen tiltak, men bør være akseptabel, sier Nilssen.

Plansjef Per Hareide i kommunen er også optimist med tanke på å finne en løsning. Neste uke skal de på befaring med Nobina.

– I denne omgang er det ikke aktuelt å bryte oss gjennom et gammelt boligområde, men utnytte den nye infrastrukturen. Vi snakker om nest beste løsning, sier Hareide.

TRAFIKKFARLIG: Rektor Wenche Skallerud ved gangfeltet elevene skal bruke når de krysser Niseveien. Problemet er at stien ned til gangfeltet er bratt og tett skog skjuler barna. Foto: Ronald Johansen