Markedsdirektør i Ishavskraft, Stig A. Hanssen, sier at det er overraskende at denne gruppen slapp billigst fra det. Normalt kan Blå Innkjøpspris (spot) være den dyreste løsningen i vinterhalvåret. Men fulle vannmagasin og gode utsikter i det nordiske kraftmarkedet, har påvirket prisen i positiv retning.

Les også: Kutt i forbruk, ikke komfort

Ishavskraft opererer med tre tilbud til kundene — Blå Felleskraft (variabel pris) og Blå Fastkraft (fast pris) i tillegg til spotpris.

– Ser vi fjoråret under ett, betalte kundene i snitt 33,2 øre per kilowattime for variabel og 32,3 øre for spot. For en 1-årsavtale med fast pris, ble snittprisen 34,5 øre, mens en 3-årsavtale kostet 35 øre.

– Med tanke på at våre privatkunder i snitt bruker 20.000 kilowattimer i året, gir det en forskjell på 540 kroner.

Mer å spare

– Våre erfaringer viser at en strømkunde — over tid — har mer å spare på å iverksette sparetiltak enn å spekulere i de ulike tilbudene vi opererer med.

– Som eksempel kan jeg nevne at dersom du senker innetemperaturen med én grad, betyr det 5 prosent lavere sluttregning.

– Er du i tillegg bevisst på bruken av varmt vann, kniper du fort noen hundre kroner til. Med dagens strømpris — inkludert nettleie og avgifter — vil besparelsen fort bli over tusenlappen, konstaterer Hanssen.

I vrimmelen av pristilbud og at det for kun få år siden var rekordhøye strømpriser, skjønner markedsdirektøren at enkelte kunder ønsker forutsigbarhet.

Les også: Slik finner du den billigste strømmen

Ingen overraskelser

– Ved å benytte seg av fastpristilbudet, blir det ingen overraskelser for kunden. Da er prisen per kilowatt fastsatt i hele avtaleperioden.

– Felleskraft (variabel) er mellomtingen mellom fast – og spotpris. Her jobber våre folk hele tiden med å sikre at kundene unngår de høye pristoppene som kan forekomme i spotmarkedet, samtidig som kundene følger markedsprisen når den synker.

– Når det gjelder spotpriskundene, tar de en større risiko. Her er det markedsprisen som gjelder — en pris som kan svinge mye. Også fra time til time.

– Men selv om faren for en prismessig overraskelse er større, viser statistikken at spotpris er mest fordelaktig over tid, sier Stig A. Hanssen.

Les også: Ny rekord i strømforbruk

MARKEDSDIREKTØR: Stig A. Hanssen Foto: Ishavskraft