Tromsø ble i fjor forespurt å ta i mot 110 flyktninger i årlig, i 2014-2016. Allerede i januar ble utleiere i det private markedet oppfordret til å leie ut til flyktninger, men enhetsleder Roar Stangnes sier det foreløpig ikke har vært noen telefonstorm fra utleiere til boligkontoret.

- Det har ikke vært noen stormende suksess, det kan jeg bekrefte. Derfor skal vi avertere etter flere boliger i en ny runde ganske snart, sier han.

Forplikter

Tromsø kommune tar i mot flyktninger fortløpende, men har forpliktet seg til å finne 30 boliger i løpet av året. Ved utgangen av april er de fortsatt ikke i mål - og ventelisten på kommunal bolig er fortsatt lang.

- Vi har gjort en avtale med flyktningetjenesten om hvor mange boliger vi skal fremskaffe, og det må vi bare klare. Vi må beite på kommunale boliger, og legge til rette for at flere kan leie privat, sier Stangnes.

Så langt i år har boligkontoret framskaffet omlag 15 boliger til bosetting av flyktninger, 3 av dem ved innleie i det private markedet. Stangnes er fortsatt optimist, til tross for at interessen hos private utleiere har vært heller laber.

- V er i rute, men har fortsatt behov for boliger til alt fra enmannshusholdninger til storfamilier. Jeg regner med at vi klarer å løse den utfordringen, men vi er nødt til å få flere inn på det private markedet. Det er ikke nok kommunale boliger til å dekke det behovet vi nå har, sier han.

Stort behov

Av de 110 flyktningene som er ventet i 2014, er 38 allerede bosatt i Tromsø. Flere av disse har selv klart å skaffe bolig privat, og avdelingsleder Vanja Jensen på intoduksjonsavdelingen hos flyktningetjenesten, sier det foreløpig ikke har oppstått noen krise.

- Det vil nok garantert være behov for flere boliger etter hvert, men så langt ser det greit ut i forhold til de vi forventer skal komme den næmeste tiden, sier hun.

Flyktningetjenesten har full oversikt og følger situasjonen for nye bosettere nøye. Det de imidlertid ikke har oversikt over, er familiegjenforeninger. Gjenforening er det UDI som innvilger, og det kan endre den enkeltes boligbehov nærmest over natten.

- Når personer kommer til oss og spør om bosetting i Tromsø, spør vi alltid om de har søkt familiegjenforening. Det er noe vi er avhengig av å vite i god tid, slik at vi kan hjelpe dem å skaffe en bolig som er egnet for hele familien - ikke  bare en person, sier Jensen.