iTromsø skrev før påske om konsekvensene når Ragde eiendom overtar Tomasjord Amfi i Tromsø. Det nye eierselskapet vil ikke forlenge kontraktene til beboerne som har leid leiligheter gjennom Bonord i den nå avsluttede salgsprosessen. Dermed må 90 leietakere ut når deres kontrakt utløper i perioden mai til oktober - for som leietakere har de ingen rett til å bli boende når kontrakten går ut.

– Etter husleieloven har en tidsbestemt kontrakt varighet på 3 år, men hvis utleier har en saklig grunn for at leieforholdet opphører er det ingen begrensning på varigheten av leieforholdet, opplyser ansvarlig advokat i leieboerforeningen, Anne Mette Hårdnes Skåret.

Ingen vern

På Tomasjord Amfi har 90 leietakere, flere av dem med familier, leid leiligheter på seksmånederskontrakter med Bonord. I kontraktene står det svart på hvitt under leiekontraktens varighet, at årsaken til tidsbegrensningen er at konkursboet (utleier) sannsynligvis vil seksjonere og selge leilighetene, alternativt hele bygården.

Mange av leietakerne trodde imidlertid at kontraktene ville bli overdratt til de nye eierne – og at de ville forlenge leieforholdet. Men når Ragde Eiendom har bestemt seg for å selge leilighetene, har de ikke noe vern utover leiekontraktens varighet på seks måneder.

– Så lenge det står i kontrakten hva som er årsaken til at den er tidsavgrenset - i dette tilfellet i seks måneder - vil den oppfylle lovens vilkår. På en tidsbestemt kontrakt har man ikke noen fornyelsesrett - så rent juridisk er det ikke noe man som leietaker kan gjøre for å forlenge den, sier Skåret.

Ikke kjøpsrett

Skulle noen ønske å kjøpe leiligheten de har leid gjennom Bonord, må de konkurrere i markedet på lik linje med andre potensielle kjøpere. For selv om man i henhold til eierseksjonsloven har kjøpsrett som leietaker, gjelder det ikke de som leier på korte kontrakter.

– Leietakere med en kontrakt på to år eller lengre har rett til å kjøpe til 80 prosent av prisen. Normalt er eier forpliktet til å sende et kjøpstilbud til leietakerne, men ikke på så korte kontrakter.

– Helt forferdelig

Ena-Maria Hijmann er en av leietakerene ved Amfi Tomasjord som nå har fått beskjed om at hun må ut av leiligheten i juli. Hun mener det er problematisk at leietakerne i borettslaget ikke har fått tilstrekkelig informasjon om situasjonen.

– Det meste av informasjon vi har fått, har kommet via media. Utleierne har ikke gitt oss god nok informasjon eller snakket i klartekst, sier Hijmann, som syns situasjonen hun og de andre leieboerne har havnet i er forferdelig.

– Vi kunne jo ha fått beskjed på et tidligere stadie om hva som ville skje. Samtlige jeg har snakket med, har misforstått beskjedene fra utleier, forteller Hijmann opprørt. Hun må sammen med flere andre av de andre utleierne nå ut på leiemarkedet i Tromsø.

Anne Mette Hårdnes Skåret sier at kontraktene på Tomasjord Amfi er lovlige. Foto: Kristin Randers-Pehrsson
Ena-Maria Hijmann må ut av leiligheten sin i juli. Hun reagerer på den korte fristen fra de nye eierne. Foto: Pia Engman