Det er ikke til å stikke under en stol at det er lett å la seg skremme når måsen kommer stupende og skrikende mot hodet ditt mens du fortvilt prøver å løpe unna. I forrige uke meldte førsteamanuensis ved seksjon for naturvitenskap på UiT, Robert Barrett, at måsene er ekstra hissige på denne tiden av året grunnet hekking.

- Siden måseungene ikke tåler kulde og må få varme fra foreldrene sine de første ti dagene er det en svært kritisk periode når eggene klekkes. Derfor er foreldrene innstilte på at ungene skal overleve og ønsker med det å beskytte de, sier Barrett.

Prøver å skremme

Det er altså grunnen til at måsene har vært ekstra pågående den siste uken. Ifølge zoolog ved UiT, Karl Frafjord, er situasjonen være bedre nå.

- Ungene har begynt å fly og drar andre veier, og forsvarsinstinktet til foreldrene svekkes. Da bør det bli bedre, sier Frafjord.

- Men hva gjør man om måsen kommer stupende?

- Det handler i stor grad om trusler og skremselseffekt når måsen oppfører slik, og da må man passe på at den ikke får kakket deg i hodet. Den vil gå etter det øverste punktet, så hvis man holder hånden, eventuelt en pinne om man foretrekker det, opp så kan det være en måte å unngå det på, svarer Frafjord.

Han mener det ikke er stort mer å gjøre med måsene, og at det ikke er grunn til å la seg skremme.

- Om man løper eller går har nok ikke så mye å si. Skrikingen skal man heller ikke bli redd av, det er ikke noen stor sak at de lager lyd, fortsetter han.

Tilfeldig med møkk

Selv om det kan virke som om det er noen områder måsene trives ektra godt på, mener Frafjord at det ikke er noen spesifikke steder de er lettere å finne.

- Fiskemåkene finner man overalt, særlig på holmer og skjær, og så lenge de får være i fred bruker det å gå greit. Ellers er det jo rundt husveggene at bymåsen vanligvis er å finne, forteller zoologen. Han opplever heller ikke at måsene skiter på folk med vilje.

- Jeg har ikke vært utenfor at de bombarderer folk med møkk, det er det gråtrosten som gjør, men den holder til i skogen. Hvor måsene velger å gjøre fra seg tror jeg nok er mest tilfeldigheter som bestemmer, avslutter Frafjord.