I 2005 kjøpte Jack Karlsen i god tro ei leilighet til 50.000 kroner i borettslaget. Han hadde fått opplyst at det månedlig skulle trekkes omtrent 6.000 kroner i fellesgjeld, men da salget var i boks, viste det seg at de månedlige innbetalingene var på nærmere 13.000 kroner.

– Det hadde jeg ikke råd til med det jeg tjener som hjelpepleier. Etter ett år sa jeg fra meg boretten, og leiligheten ble tvangssolgt i 2007. Jeg trodde da saken var ute av verden, sier han.

Det skulle imidlertid vise seg ikke å være tilfelle. Da Tomasjord Amfi i 2010 gikk konkurs, mottok nemlig Karlsen et krav fra inkassobyrået Intrum Justitia på 440.000 kroner.

Tvangstrekk

Karlsen forteller at han kontaktet Gatejuristen for å få hjelp med saken, da han ikke forsto hvorfor han, som ikke hadde bodd i leiligheten på seks år, skulle måtte betale opp mot en halv million etter konkursen.

– De sa det ikke var noe de kunne gjøre. Det var et smutthull i lovverket, forklarer han.

Karlsen gikk da med på å betale ned gjelden, og det ble opprettet et tvangstrekk fra lønnen hans på 6.000 kroner i måneden.

- I tillegg til dette hadde jeg jo vanlige faste utgifter også. Det var akkurat så jeg klarte meg, sier han.

Livet på vent

Dette forandret seg imidlertid da tvangstrekket, uten forsvarsel, ble økt til 8.000 kroner for tre uker siden.

– Da gikk hele ferien i vasken. Jeg skulle til Portugal, men det ble det ikke noe av, sier han.

Nå står livet på vent.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg går på eggeskall her, medgir Karlsen fortvilt.

Ledd av på telefonen

54-åringen opplyser at han nå står uten mulighet til å gjøre noe som helst for å få redusert trekket til et nivå han evner å betale.

– Alt står på vent. Jeg har vært i kontakt med inkassobyrået, men jeg blir latterliggjort. De lo av meg på telefonen. Jeg vet ikke hvor lenge jeg klarer å stå i jobben om dette fortsetter, jeg er utrolig utmattet, sier han.

Ifølge Karlsen oppleves det hele som fullstendig absurd.

– Det er sprøtt at det går an, konstaterer han.

– Ikke pliktig å informere

Informasjonssjef i inkassobyrået Intrum Justitia, Jan Græsvik, forklarer at når et inkassokrav går til rettslig inndragning, er det namsmannen som vedtar tvangstrekkbeløpet.

Han kjenner seg ikke igjen i Jack Karlsens opplevelse av å ha blitt latterliggjort av Intrum Justitias ansatte over telefon.

– Dette er en påstand jeg ikke kan kommentere, men det er en oppførsel vi absolutt ikke kjenner oss igjen i i det hele tatt, sier Græsvik.

Konstituert namsmann for Tromsø og Karlsøy, Sølvi Otterå, bekrefter at tvangstrekk beregnes av namsmann.

– Beløpet blir fastsatt etter nettolønn, med hensyn til eventuelt andre allerede eksisterende trekk og den veiledende satsen for livsopphold, uttaler Otterå på generelt grunnlag.

Hun opplyser at den veiledende satsen for livsopphold for enslige er 7.890 kroner, ekskludert husleie.

Otterå sier på generelt grunnlag at det er sjeldent et tvangstrekk øker og at de ikke er informasjonspliktige ved dette.

– Det skjer ikke ofte at vi øker et tvangstrekk og hvis det forekommer, er det gjerne fordi den som skylder penger bytter jobb, mottar økt inntekt og vi innhenter nye opplysninger fra arbeidsgiver. Vi er ikke pliktig å informere om at trekket øker.

Hun oppfordrer på generelt grunnlag å ta kontakt med sin saksbehandler.

– Opplever man at trekket øker, har man mulighet til å ta kontakt med sin saksbehandler for å vite hvorfor og samtale om dette. Det er viktig å ta kontakt hvis man tror at noe er feil, sier Otterå.

– Vanlig prosedyre

Advokat Ingar Nordmo Olsen, bostyrer for konkursboet Tomasjord Amfi Borettslag, ønsker ikke å kommentere den konkrete saken, men uttaler seg på generelt grunnlag.

– Når man har gjeld i et borettslag man av ulike grunner ikke får betalt og borettslaget begjærer leiligheten tvangssolgt, er ikke det ensbetydende med at man er gjeldfri. Tvangssalget vil ikke nødvendigvis dekke hele gjeldsbeløpet, noe som betyr at man har et utestående beløp og en restgjeld som må betales. Dette er vanlig prosedyre, forklarer Olsen.