På nett kan du nå bestille enkle tatoveringsverktøy for en tusenlapp. Flere lar seg nå friste, men resultatet blir sjeldent noe å skryte av. Ved tatoveringssalongen Studio 13 i Tromsø har man nå sett seg lei i å måtte rette opp mislykkede tatoveringer. Å tegne over et dårlig hjemmelaget motiv er en ting, men daglig leder ved studioet, Jepe Vassbotn, tror ikke folk tenker over de virkelige farene ved å bruke billig utstyr på seg selv og vennene sine.

– På nettet har vi sett utstyr som er priset ned til 1.000 kroner. Når man er ung er det kanskje fristende å gå for det tilbudet, men om du ikke har råd til noe skikkelig lar du heller være, sier Vassbotn, som minner på at det snakk om millioner av nålestikk i huden på et motiv.

Les også: - Jeg har et annet syn på smerte

HIV-smitte

På Studio 13 tar Vassbotn og hans ansatte hygienen veldig alvorlig. Nålene kjøpes inn til engangsbruk og utstyret renses og steriliseres etter hvert bruk. I tillegg bruker de engangsbeskyttelse som er helt tett på alt av utstyr.

– Vi vet at det er noen her i byen som tatoverer på fritiden. Det vil jeg absolutt ikke anbefale å prøve. I aller verste fall kan man ende opp med HIV- eller hepatitt-smitte. Vi penetrerer tross alt huden. Et også vanlig fenomen er at privatpersoner stikker nålen for dypt i huden, slik at den som tatoveres ender opp med en flerre i huden, sier Vassbotn.

Les også: Tatoverte ostepop-logo på armen

Dyrere for å rette opp

Selv har Vassbotn opplevd mange som kommer inn med hjemmelagde stjerner og terninger på huden. Nå håper han flere tenker seg om når de blir tilbudt å ta et ”enkelt” motiv på en fest.

– Det er utrolig komplisert å tegne på hud med nåler. Det å tegne en rett strek er ikke så enkelt som det høres ut som. Det krever mange timers trening og om man ikke har det angrer man stort sett på det etterpå. Vi har hatt mange kunder innom som har angret, og de ønsker at vi skal rette det opp. Det er i de fleste tilfellene ikke noe problem for oss, men det er jo ikke noe vi ønsker. Om prosessen er komplisert kan man plutselig ende opp med en prislapp på 10.000 kroner.

– Vi merker at hjemmelagde tatoveringer har en helt klar økende trend. Folk flest er ikke så veldig flink til å tegne. En og annen gang kan man tenke ”det er ikke det verste jeg har sett”, men det ser fortsatt ikke bra ut.

Les også: Dette vil tromsøværinger tatovere