Krypdyrene har vært faste beboere i byarkivet helt siden det ble flyttet inn i det nye rådhuset i 2008. Krypene har et lite appellerende utseende, men ut over det er de ikke farlige for mennesker. Saken er en helt annen når det kommer til uerstattelige dokumenter fra den historiske fortiden til Tromsø.

– Jeg ser ofte at de kryper rundt omkring her i arkivene. De kan bli ganske store. Ifølge folkehelseinstituttet kan de bli rundt en cm lange, men jeg har sett individer som har vært 2–3 cm lange, sier byarkivar Tone Johansen.

Strenge rutiner

Sølvkreene har vært et så stort problem for arkivarene at de har sett seg nødt til å iverksette strenge rutiner for å begrense problemet.

-Vi har satt ut fluepapir med lim på utvalgte steder inne i arkivet. Vi går og sjekker papiret hver morgen for å se om det har kommet nye dyr i løpet av natten, og det har det som regel. Vi er veldig opptatte av sikkerhet i forhold til de uvurderlige dokumentene som vi passer på, sier Johansen.

Akkurat det er det ingen tvil om. I tillegg til de overnevnte rutinene har vaskerne fått streng beskjed om ikke å bruke våtmopper, og tilgangen til arkivet har blitt redusert slik at det bare er de fire arkivarene som går regelmessig ut og inn av arkivet.

-Sølvkreene er veldig glad i fuktighet og mørke. Når det er høyere luftfuktighet enn normalt koser de seg her inne. Jeg ser ofte at de springer rundt omkring langs gulvet her, men vi har ikke opplevd at de har spist av dokumentene enda. Slik må vi sørge for at det forblir, slår arkivaren fast.

Stor økning

Siden 2012 har det imidlertid vært en jevn økning av registrerte sølvkre i byarkivet. I 2012 var det totale antallet av sølvkre som satte seg fast på fluepapiret 457. I 2013 fant de totalt 696, og Johansen sier at ”fangsten” så langt i år tyder på at antallet har økt ytterligere.

-Jeg er ikke bekymret så lenge jeg føler at vi har kontroll over det. I 2012 utførte vi omfattende tetting av sprekker i betongen, og opplevde en kraftig nedgang i antall registrerte sølvkre som et resultat av det. Så jeg tror det er sprekkene som er hovedproblemet, sier byarkivaren.

Ifølge salgskonsulent i skadedyrfirmaet Rentokil, Christoffer Solø, er sølvkreet rimelig harmløst i de fleste sammenhenger.

– Sølvkreene finnes stort sett overalt, og de dukker opp i både nye og gamle bygg. De gjør ikke skade på bygningene eller noe som helst, det eneste er jo at de kan gå løs på papir, sier Solø.

Likevel så opplever ikke Rentokil veldig mange henvendelser i forbindelse med skadedyret i Tromsø.

-Vi har vel kanskje 4–5 henvendelser i måneden, men vi opplever det ikke som om dette er noe stort problem i Tromsø, slår salgskonsulenten fast.

Selv om det er et relativt ufarlig skadedyr er det ikke så lett å bli kvitt sølvkreene hvis de først dukker opp.

– Man kan absolutt gjøre noe med det, og det er mulig å holde bestanden i sjakk. Men det å bli helt kvitt de er veldig vanskelig, avslutter Solø.

Ekle KRYP: Slik ser sølvkreene som har invadert byarkivet ut. Foto: Flickr/misterjingo
Foto: Flickr