20. april i fjor skulle en brud ha utdrikningslag på brannstasjonen. Etter avtale ble de hentet med brannbil og sluppet av på brannstasjonen. Da kvinnen skulle sette utenfor brannstangen fra tredje etasje glapp taket, og hun falt nærmere to etasjer ned. Kvinnen brakk høyre ben på tre steder, i tillegg til at hun var nær ved å treffe en annen kvinne som hadde sklidd ned brannstangen like før. Dette skriver Nordlys i dagens papirutgave.

Over ett år senere er kvinnen fremdeles sykemeldt, og hun risikerer å få varige mén etter ulykken.

"Ikke noe problem"

I et brev fra kvinnens advokat Tore Leiros kommer det fram opplysninger som er med på å rette kritikk mot tjenestemennene på stedet: "Flere av deltakerne var skeptiske til å gjennomføre aktiviteten, hvorpå tjenestemennene skal ha uttrykt at dette ikke var noe problem". Advokaten reagerer også på at tjenestemennene lot kvinnen bruke høye hæler til tross for økt risiko for skade.

Brannvesenet har hevdet at kvinnen "impulsivt hadde tatt stangen i bruk og etterpå påtok seg ansvaret for hele uhellet".

Episoden har nådd helt opp i Tromsø kommune, og der det reageres på at brannvesenet har tillatt at brannstasjonen ble brukt til utdrikningslag.

- Helt uakseptabelt

- Jeg er forferdelig overrasket. Jeg har jobbet i Tromsø i 20 år, men har aldri hørt om noe lignende. Det er nesten så man ikke tror det er tilfelle. Hvis omstendighetene du refererer er riktig, er det helt uakseptabelt, sier kommunaldirektør på byrådslederens kontor, Per Limstrand til Nordlys.

Kvinnes advokat mener kommunen er erstatningspliktig på grunn av uaktsom opptreden.

- Hun er en ung kvinne, og er påført en komplisert skade som fortsatt volder henne betydelig ubehag. Hun har vært helt sykemeldt i en periode, og er fortsatt delvis sykmeldt, sier Leiros.

Full gjennomgang

Advokaten opplyser også om at kvinnen var edru da uhellet inntraff. Det er heller ikke avklart om foten noen gang blir helt bra igjen, noe som er med på avgjøre størrelsen på erstatningen, forklarer advokaten.

Tromsø kommune er i gang med å vurdere om de skal påta seg ansvaret for skadene, i tillegg lover de full gjennomgang av saken.

- Vi må sjekke ut faktum, og flere hvorvidt dette har skjedd flere ganger eller om det er en enkelthendelse. Vi forvalter fellesskapets eiendom, og dette går langt utenfor det en brannstasjon skal brukes til, sier kommunaldirektør Per Limstrand.

Ikke flere utdrikningslag

Varabrannsjef Kaj Christiansen sier til Nordlys at det har vært vanlig praksis å ta imot grupper og foreninger som har ønsket å besøke stasjonen, og at det enkelte ganger har vært snakk om utdrikningslag. Det er det slutt på nå.

- Dette er en trist sak. Etter uhellet er praksisen stoppet og utdriknigslag tillates ikke lenger på brannstasjonen.

Det har vært vanlig praksis å bruke brannstasjonen til å huse utdrikningslag. Foto: Marius Hansen