Mandag ble Audun fløyet med ambulansefly til Oslo og derfra bragt videre til den private rehabiliteringsinstitusjonen Høyenhall.

Her skal han være en måneds tid. Familien hans har helt siden han våknet fra koma etter en alvorlig ulykke i april i fjor kjempet for at Olsen skulle få et ordentlig rehabiliteringstilbud.

Det får han nå.

– Ja, nå er vi veldig glade for at vi får dette til. Det har vært mye om og men, men nå har vi fått hull på byllen, sier Karl Alberth Hansen, svigerbror og talsmann for familien til Audun Olsen.

All mulig ros

Olsen har oppholdt seg på Seminaret bo – og rehabilitering siden han våknet fra koma på mirakuløst vis i fjor vår.

Familien har hele tiden vært klar på at hvis den tidligere skipperen skulle ha noen fremgang, så kunne han ikke forbli på Seminaret.

– Derfor må jeg skryte av Tromsø kommune når de nå har hevet seg rundt og fått i stand denne ordningen. De betaler reise og opphold for Audun og det skal de ha all mulig ros for. De har vært veldig behjelpelig nå, sier Hansen.

Les også: Her er Auduns (53) nye liv.

Få en status

Selv om situasjonen for Audun Olsen er alvorlig er familien nå lettet for at man kanskje finner ut av hvor store skader Olsen pådro seg i ulykken.

– På Høyenhall er det proffe folk som skal ta seg av han. De vet hva som skal gjøres og så får vi forhåpentligvis en status på hvordan det står til med Audun. Det skal bli godt, bare det, sier Hansen, som pratet med svigerbroren like før han skulle dra.

Les også: frykter for Auduns helse etter ulykken.

– Han snakker ikke så mye. Men han hadde ikke så lyst å dra fra Tromsø. Men det er ikke tvil om at siden ulykken så er dette den største oppturen både vi og Audun har hatt. Det er utrolig viktig for både Audun og oss å finne ut hvor stor skadene er, sier Hansen.

Hansen har nemlig god tro på fremgang for svigerbroren på Høyenhall.

– Ja, jeg har faktisk kjempetro på at han skal få god fremgang nå. Vi klamrer oss i alle fall til håpet og håper på gode resultater. Og blir det negativt, så får vi leve med det også, sier Hansen.

Les også: -Man skal ikke bli sykere av å være i kommunehelsetjenesten.

– En plikt til å hjelpe

Byråd Kristoffer Kanestrø, er glad for at Audun Olsen nå kan få hjelp.

Kanestrøm sier til iTromsø at han syns det er flott at Olsen nå får den muligheten han får på Høyenhall bo – og rehabilitering.

– Vi prøver så langt det lar seg gjøre å gi det beste tilbudet. Dette er en spesiell sak og hvis det er mulig for Audun Olsen å komme seg og trene seg opp, så er det flott at han får muligheten nå, sier Kanestrøm.

Han understreker at Tromsø har mange ressurskrevende brukere og sier at kommunen har en plikt til å gi et tilbud.

– Vi har veldig dyktige folk på Tildelingskontoret i Tromsø kommune og de gjør sitt beste for å gi folk det rette tilbudet. Jeg er glad for at familien til Audun Olsen er fornøyd, sier byråd Kristoffer Kanestrøm.

Les også: Fikk løfter om behandling av Audun (53).

FAKTA:

* 30 april 2013 ble Audun Olsen (53) funnet livløs i havnebassenget ved Nansenplass i Tromsø.

* Olsen var i koma i en måned, men våknet plutselig — mot alle odds.

* Etter hvert ble Olsen overført fra UNN til den kommunale helsetjenesten.

* Familien har kjempet en kamp for å få et forsvarlig tilbud til den 53-årige skipperen og har vært kritisk til den kommunale behandlingen Olsen har fått.

* Nå har imidlertid Tromsø kommune sørget for at Olsen får en måneds opphold på Høyenhall bo – og rehabilitering i Hole kommune.

Audun Olsen før ulykken i april i 2013. Foto: Privat