Det nye året nærmer seg med stormskritt, og Tromsø brann og redning kan se tilbake på et hektisk år med totalt 907 utrykninger for 2015. I år har man registrert en økning spesielt når det gjelder bygningsbranner.

– Hittil i år har vi hatt 25 bygningsbranner, noe som er en økning på 20 prosent. Ni av disse karakteriseres som store branner, der bygningen brenner nesten helt ned. Heldigvis har vi klart å berge folk ut fra brannene. Vi har ikke mistet noen menneskeliv i år, sier brannsjef Øystein Solstad.

Nedgang i pipebrann

Brann og redning har registrert 22 branner i kjøretøy i år, mot 19 i fjor. I år har det også vært to branner i tunnel, samt 30 restverdiredninger, enten etter brann eller etter vannskader. I år har man også registrert en nedgang i antall pipebranner.

– Hittil i år har det vært fire pipebranner, mot 11 i 2014. Det kan hende at folk fyrer mindre og heller tar i bruk andre energiformer. I tillegg er strømmen billig, så det kan være en forklaring på nedgangen, sier brannsjefen.

Elektriske årsaker

Statistikken fra Tromsø brann og redning viser en klar overvekt av branner forårsaket av elektrisk feil, hele 40–50 prosent av alle hendelsene skyldes dette, ifølge brannsjefen.

– Det er fortsatt en del hus som har gamle elektriske anlegg, og vi råder folk til å sjekke anleggene sine, samt å ta i bruk tekniske ting som gjør husene våre sikrere, som overspenningskontakter der man har TV og andre gjenstander som bruker mye strøm.

Hektisk desember

Brannsjefen har inntrykk av at folk har blitt flinkere på brannsikkerhet, og sier at mange har seriekoblede røykvarslere, samt årlige brannøvelser hjemme. Antall dødsbranner har gått ned, og brannetaten legger ned mye innsats i forebyggende arbeid. Fortsatt er desember en risikomåned, og med to store branner nå i romjula, vil desember være den måneden med flest brannoppdrag.

– Statistisk sett er det dobbelt så mange branner i desember enn i de resterende månedene på landsbasis, og vi har hatt desidert flest oppdrag nå denne måneden sammenlignet med resten av året. Mange av hendelsene i desember skyldes uforsiktig bruk av åpen flamme, som stearinlys, sier brannsjefen.

Nyttårsråd

Ennå er ikke året omme, og nyttårsaften er også en risikodag for brann- og redningsmannskapet da fyrverkeri kan sette fyr på boliger om man ikke er forsiktig. Brannsjefen håper på en brannfri nyttårsfeiring og har følgende råd til folk:

– Vær forsiktig med boblevannet, og bruk nødvendig sikkerhetsutstyr for å unngå personskader ved bruk av fyrverkeri. Pass på å slukke stearinlysene når du forlater huset, og husk at det er 18-års aldersgrense for å kjøpe fyrverkeri, så det er ikke barna som skal skyte opp rakettene, sier Øystein Solstad.