– For å si det som det er, ble vi tatt på senga. Vi vet det har vært fremmet noen sånne forslag, men ikke regnet med at det ville gå igjennom i styret i Bioforsk, sier avdelingsleder Odd-Arild Finnes på Bioforsk.

LES OGSÅ: Ofrer Holt i Tromsø etter økonomisk nedtur i Bioforsk?

Det sier avdelingsleder Odd-Arild Finnes på Bioforsk Holt. I tillegg til avvikling heter det i vedtaket at «den faglige virksomheten på Holt videreføres i egnede lokaler». Han sier styrevedtaket har skapt usikkerhet blant de 17 ansatte.

Fusjoneres

– Det er uro blant personalet. Holt har vært betraktet som et tyngdepunkt i landbruksforskningen i nord. Hva skjer nå, er det store usikkerhetsspørsmålet, sier Finnes.

For ikke lenge siden feiret forsøksgården Holt 90 år med forskning på arktisk jordbruk. Eiendommen Holt er på til sammen 460 mål. Det inkluderer blant annet Bak-Olsen og skogareal på sørsiden av Holtbakken. Rundt 180 mål er dyrka mark.

– Arealene eies av Landbruks- og matdepartementet. Det verserer en del rykter om at arealene skal selges.

LES OGSÅ: Tror norskprodusert mat blir viktigere

Bioforsk på Holt skal innen 1. juli fusjoneres inn i Norsk Institutt for Bioøkonomi (Nibio) på Ås.

Overkapasitet

Vedtaket, som ble gjort av styret i Bioforsk 10. mars, er en anbefaling knyttet til fremtidig regional lokalisering. Fusjonsstyret i Nibio får anbefalingen til behandling 24. april før Landbruks- og matdepartementet tar den endelige beslutningen.

Ifølge styreleder Stig Fossum henger vedtaket sammen med stor overkapasitet på lokaler og forskningsanlegg.

LES OGSÅ: Nordnorsk er ofte best

– Holt er et av tre anlegg vi tar sikte på å avvikle ut ifra en faglig vurdering, og er det som smerter minst. En del husleieavtaler går ut og i dag leier Bioforsk 190 bygg av Landbruks- og matdepartementet, men vi bruker bare 100 av dem. Vi anbefaler å ta ut forsøksdriften på Holt og beholde kompetansemiljøet. De kan flyttes til for eksempel Framsenteret eller UiT, mens selve forsøksstasjonen avvikles, sier Fossum.

Siste teststasjonen

Nordnorsk Landbruksråd reagerer sterkt på avviklingen av Holt, og viser til at det er den eneste teststasjon i Nord-Norge for Graminors foredlingsprogram for engvekster.

– Holt er godt egnet til dette fordi arealene har tilfredsstillende kvalitet og beliggenheten representerer klimaet som gjelder for landbruket i den nordlige delen av landet. Salg av Holteiendommen vil medføre avvikling av den siste teststasjonen i Nord-Norge, og det vil vanskeliggjøre forskningsarbeid på plantemateriale for det arktiske landbruk, sier Grete-Liv Olaussen, leder i Nordnorsk Landbruksråd, i en pressemelding.