Ikke bare har kunstneren studert ved Statens håndverks- og kunstindustriskole og Statens Kunstakademi. Hun har også tatt deler av sin utdanning i Italia ved Accademia Di Belle Arti. Foto: Perspektivet Museum

9. oktober fyller det kjente bybildet og kunstneren, Marit Bockelie, 82 år. Kanskje er det hennes blide og spreke vesen som har satt farge på byen vår, visesangene hennes, eller kanskje er det den berømte «Hanen» – en gigantisk hane i mosaikk som har vært planlagt i en rekke år som man kjenner kunstneren best for. Uansett, Marit Bockelie er en dame med mange ansikter og som har gjort seg godt synlig i bybildet vårt. Visste du forresten at hun er en dreven fløytist, utdannet fra Norges musikkhøgskole?

Sprek tilværelse

Bockelie var ikke gamle frøkna da hun først omfavnet kunsten. For siden hun som 12-åring solgte tegningene sine for å få råd til en nordlandsbåt, har nemlig livet hennes omhandlet kunsten. Både innenfor mosaikk, bildekunst, tegning og visesang. Nå, over 60 år etterpå, er hun fortsatt aktiv i sitt virke. Da iTromsø intervjuet kunstneren, i anledning hennes 80-årsdag, fortalte hun om hemmeligheten bak all energien, og hva som har holdt lidenskapen hennes i god behold gjennom alle disse årene.

– Jeg trener ofte og går med turistforeningen hver tirsdag. Dessuten kjører jeg mye båt som er noe jeg elsker, sa den nokså blide 80-åringen.

Det faktum at mosaikk er krevende å jobbe med, har ikke hatt noen innvirkning på henne. Bockelie er heller ikke opptatt av alderen sin. Til spørsmålet om hvordan det føltes å fylle 80 år, svarer hun rett fra levra.

– Gud. Jeg har ikke helt kjent etter. Det kom som julekvelden på kjerringa, så det var jeg ikke forberedt på.

Bragder

Bockelie ble født i Bodø i 1933, og vokste opp i Tromsø. Hun er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, Accademia Di Belle Arti i Italia, for senere på Statens Kunstakademi. Blant de nevnte skolegangene er det årene etter Italia-studiene som Bockelie fortsatt har friskt i minne. Da fikk hun nemlig i oppdrag å utsmykke Bodø Rådhus.

– Det er det jo ikke alle som får, så det var artig. Også var det jo gøy å få stille ut på Nasjonalgalleriet, sa den ferske 80-åringen.

I byen er Marit best kjent for sine verk av mosaikk med motiver fra Tromsø. Ifølge kunstneren selv er det den flotte naturen, folkene, skiløperne, danserne og musikerne som inspirer verkene hennes.

Den berømte hanen

Sist kunstneren prydet byen vår mai i 2013 hvor kunstverket hennes fikk sin velfortjente plass på sørveggen på Torgcenteret. Og på bildet lagd i mosaikk, kan vi både se Tromsdalstinden, Tromsøbrua, Ishavskatedralen, Torghuken, Stortorget og den katolske kirke. Mannen som hadde bestilt kunstverket, det 30 kvadratmeter store bildet som veier 1,5 tonn, var gårdeier Odd Erik hagen Olsen. Kostnadene for gigantbildet tok han fra egen lomme, og noe dyrt ble det da både bladgull og stein hadde blitt hentet fra blant annet Venezia.

Bockelie har også gjort seg bemerket for den mye omtalte «røde hanen» – en elleve meter høy mosaikkhane som hun ville dekore tårnet på den nye brannstasjonen med i 2014. I flere år har hun planlagt å gjennomføre kunstverket, men det sto hele tiden om nok penger til å gjøre det. I fjor var det en hemmelig bidragsyter som stilte med hele 500.000 kroner for hanen. Senere ble det derimot kjent at kunstverket aldri fikk skue utsikten fra toppen av tårnet fordi arkitekten bak bygget ikke ønsket å ha den der. Seneste nytt er at hanen skal pryde sørveggen på Gyllenborg skole – Bockelies gamle barneskole. Arbeidet startet før sommeren og etter hvert vil vi kunne få se den 18 meter høye og elleve meter brede kunstverket. At Marit Bockelie har satt sine spor i bybildet vårt, er det ingen tvil om.