Fredag ettermiddag sto de spredt rundt omkring i Storgata for å møte forbipasserende med brosjyrer og hyggelige samtaler rundt temaet barnepsykologi. De mener nemlig at de har funnet én av løsningene på et ganske omfattende problem.

– I Norge i dag er det så mange som 150.000 barn som sliter med psykiske plager. Av disse trenger cirka halvparten behandling for sine psykiske utfordringer. Derfor er det viktigere enn noen gang at man jobber med å forebygge psykiske plager blant barn og unge, sier medlem i Norsk Psykologforening, og leder av organisasjonens studentpolitiske utvalg, Jørgen Edvin Westgren.

Lettere tilgang

Sammen med seg har han utvalgsmedlem Maiken Tingvold til å dele ut informasjon i Storgata. Hun mener det er for vanskelig for dagens unge å komme i kontakt med psykologer i dagens samfunn.

– Vi synes det burde være sånn at et barn eller en ungdom skal kunne ta opp en telefon og være noen tastetrykk unna å kunne snakke med en psykolog. Slik er det ikke i dag, hvor man ofte må gjennom mange tunge ledd før man får snakket med en profesjonell psykolog, hevder Tingvold.

Les også: Ikke la små problemer vokse seg store

Bistand

Ikke bare mener de at det bør være enklere å komme i kontakt med psykologer for barn, men også de som jobber med barn bør ha mer kontakt med profesjonelle terapeuter, og gir et eksempel:

– En av lederne i organisasjonen fortalte meg om en skoleklasse hvor en lærer opplevde at tre av elevene var urolige og bidro til at klassemiljøet ble mer utfordrende.

– Normalt sett ville hun kanskje bedt om at alle tre ble utredet for ADHD, men ved hjelp av bistand fra en psykolog kom de fram til at bare en av barna utviste symptomer på tilstanden, forteller Tingvold.

Les også: Helsedirektoratet øker satsningen på psykologer

Stor respekt

Mens iTromsø snakker med representantene fra psykologforeningen kommer Martin Gamst Johnsen fra Tromsø Ungdomsråd forbi. Han stopper opp for å ta seg en prat med Westgren, og sier at han synes det er utrolig viktig arbeid som blir gjort i Storgata denne fredagen.

– Jeg har utrolig respekt for det dere gjør her i dag. Dette er et viktig tema, som også er veldig aktuelt i ungdomsrådet også. Det er jo barna som skal være neste generasjons ledere, sier Johnsen, før Westgren legger til:

– Jeg er helt enig. For å si det sånn: Det er flere ganger så lønnsomt å investere i våre barn og unge som det er å investere i bank og børs.

Fra venstre: Runa kongsvik, Ane Sætrum, Jørgen Edvin Westgren, Ida Wiik, Camilla Rasmussen, Maiken Tingvold, Lars Petter Røed, Brita Wollman, og Anne Ingebrigtsen Grødahl. De tilbrakte ettermiddagen på fredag til å informere og utbasunere om de psykiske utfordringene til dagens barn og unge.
Ida Wiik forteller Paul Pincus om arbeidet som organisasjonen gjør på vegne av barn og unge.