Som iTromsø har skrevet nylig er den 95 år gamle minebøssa ferdig nymalt og oppusset etter at den ble skadet for åtte år siden. Nå står den og støver ned på Bydrifts lager på Slottet, i påvente av hvor den skal stå.

Til Fjellfyrverkeriet

Høyre-politiker Rolleiv Lind og avtroppende kulturrådgiver Erling Kjeldsen mener det nå er en gyllen mulighet å foreslå hvor minebøssa bør stå og om den skal fungere som innsamlingsbøsse til nye formål, til byens beste. Nå ønsker de at byfolk engasjerer seg om fremtidig plassering og bruk av minebøssa, uten at den historiske dimensjonen forsvinner.

– Den ene muligheten er å la den stå ved Sjømannshjemmet, der den har stått sist og lengst. Det vil ingen ta skade av. Men en annen løsning er å plassere den mer sentralt, for å bruke den aktivt til nye innsamlingsaksjoner. Det kan for eksempel være til Fjellfyrverkeriet eller andre gode fellesprosjekter byen har behov for, sier Erling Kjeldsen.

Mer sentralt

Minebøssa ble avduket 17. mai 1920 og ble brukt til å samle inn penger til finansiering av et sjømannshjem i Tromsø for husløse sjøfolk etter første verdenskrig. Før den ble plassert ved Sjømannshjemmet i krysset Bispegata/Storgata, sto den på Richard Withs plass og i kirkeparken.

Kjeldsen tror en ny plassering kan gi liv til nye innsamlingsaksjoner.

– Plassering ved Sjømannshjemmet er en god idé, men det er litt for avsides. Det ville vært gunstig med en mer sentral plassering, og være lettere for folk å putte penger på minebøssa.

Rolleiv Lind (H) mener også minebøssa, med sin historie og tradisjon, må få sin velfortjente plassering i byen.

– Jeg drodlet med Erling Kjeldsen om dette, om at det kunne være artig å engasjere byens befolkning, spesielt dem som kjenner historien til minebøssa, å finne en egnet plass, sier Lind.

Gode argumenter

Han synes også ideen om å bruke minebøssa til innsamling til Fjellfyrverkeriet er god.

– Men også andre gode formål kan tenkes. Det er bare å komme med ideer, oppfordrer Høyre-politikeren.

Kultur- og idrettssjef Lisa Hoen er åpen for å diskutere både plassering og innsamlingsformål, og er glad for engasjementet.

– I utgangspunktet støtter jeg byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein, om plassering ved Sjømannshjemmet. Man skal ha svært gode argumenter for å flytte den på grunn av den historiske forbindelsen til Sjømannshjemmet, men jeg er alltid åpen for gode forslag. Det er en spennende idé å kunne bruke den til innsamling til større ting som skjer i byen, sier Hoen.

Hun er glad for arbeidet som er gjort for oppussingsjobben som er gjort.

– Sveiselærlingen har gjort en god jobb, og det er artig at minebøssa blir tatt godt vare på.

FORSLAG: Rolleiv Lund, gruppeleder for Høyre, vil at det åpnes for innspill fra byens befolkning til hvor minebøssa skal stå i fremtiden. Foto: Lars Åke Andersen Foto: Tom Benjaminsen
MER SENTRALT: Avtroppende kulturrådgiver Erling Kjeldsen i kommunen mener en mer sentral plassering av minebøssa vil fungere bedre ved nye innsamlingsaksjoner. Foto: Dag Sørli Foto: Dag Sørli
ÅPEN: Kultur- og idrettssjef Lisa Hoen er åpen for forslag, men det må være gode argumenter for flytting av minebøssa.