Det er klart etter vedtak i interimsstyret for Norsk Institutt for bioøkonomi (Nibio). Bakgrunnen er at fra 1. juli 2015 opprettes Nibio, som er en fusjon av Bioforsk, Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning og Norsk institutt for skog og landskap.

– Vi tar vedtaket til orientering. Vi tar ingenting for gitt, men vi ser en forsiktig fremgang med tanke på hvordan det nye instituttet skal forankres, sier avdelingsleder Odd Arild Finnes på Bioforsk Holt.

Tromsø navet

I mars vedtak styret i Bioforsk at driften av anlegget og gården på Holt avvikles, og at den faglige virksomheten «videreføres i egnede lokaler i Tromsø». Det skapte sterke reaksjoner både blant fagfolk og lokalpolitikere.

Interimsstyret i det sammenslåtte selskapet, som ledes av Einar Steensnæs, skal forberede og lede fusjonen. Torsdag ga styret sin anbefaling for det nye instituttets fremtidige organisering.

– Tromsøs rolle i det nye Nibio er å være hovedsete for å betjene Nord-Norge. Vi har bevisst forankret Tromsø som et nav for alt som har med forskning på Nibios fagområde å gjøre, sier Einar Steensnæs til iTromsø.

Opp til Nibio-ledelsen

Han legger til at det interimsstyret ber om er en gjennomgang av arealer og eiendommer på Holteiendommen. Det utelukker ikke at forskningen kan fortsette.

– Det er en rekke arealer og eiendommer på Holt som et lite tjenlig for Nibio. Styret ber om en gjennomgang av hva som er brukbart, for å få en god tilpasning til forskernes behov. Det vil ikke interimsstyret ta standpunkt til, det blir opp til ledelsen i Nibio. Jeg utelukker ikke noe på Holt, men det skal utredes nærmere. Interimsstyret kjenner ikke nødvendigvis alle forhold for å komme med en bastant konklusjon, sier Steensnæs.

«Noe ullent»

Bioforsk Holt tolker signalene fra interimsstyret positivt, og mener det både er plass for forskning og boliger, slik det legges opp til i kommuneplanens arealdel som nå er på høring.

– Styret har fått med seg noen viktige poeng, men vedtaket er likevel noe ullent i forhold til lokalitet, så vi ser ingen grunn til å sprette champagnen. Det vi har fokus på er forsøksarealene, som er vårt laboratorium. Det er en del arealer og bygninger vi ikke har behov for, sier Odd Arild Finnes.

Det er Landbruks- og matdepartementet som skal ta den endelige beslutningen om regional struktur for det nye instituttet.