TROMSØ: I 1993 var Randi Ribe involvert i en bilulykke som skulle få store konsekvenser for henne. Hun ble påkjørt både foran og bakfra, noe som endte med at hun fikk whiplash syndrom og spondylose. Fem år senere ble smertene sterkere, og fram til i år har det preget livet til Ribe i aller høyeste grad.

– Det har vært helt forferdelig. Jeg har hatt vondt i muskler, nakke, skuldre og rygg. Jeg har gått rundt med smerter bestandig, som har ført til at jeg har vært helt tappet for energi, forteller Ribe.

Livsgleden tilbake

Men det var fram til april i år. Da deltok hun på et kurs i mental trening i Asker hos en mental coach, som hjalp henne å forbedre kommunikasjonen mellom kropp og hjerne. Når smertene nå kommer, klarer Ribe ved hjelp av sin egen psyke å få smertene til å forsvinne.

– Når smertene nå kommer, klarer jeg å hanskes med dem. Det er helt fantastisk. Jeg har fått livsgleden tilbake.

Hard mental trening

Kurset gikk over tre dager, og ifølge Ribe var det mye hard trening.

– Det var veldig tungt, og man måtte ha fullt fokus hele tiden. Det må jeg ha nå også, men det er det virkelig verdt, sier Ribe.

For hun hadde prøvd alt. Både fysioterapeut, kiropraktor, akupunktur, naprapat og en rekke smertestillende. Ingenting fungerte, og smertene vendte tilbake.

– Jeg var lei av å prøve alt mulig og lei av å bite i meg smertene. At dette viste seg å fungere, er jeg utrolig glad for, sier hun.

Tok på seg maske

Ribe jobber som bioingeniør på Universitetssykehuset Nord-Norge og har bestandig jobbet på tross av smertene.

– Jeg ville aldri slutte å jobbe. Det har resultert i at jeg har tatt på meg en maske på jobb og bitt i meg smertene, som da har gått ut over tiden min med venner og familie, sier Ribe.

Eksempelvis har hun alltid elsket å danse, noe hun ikke har hatt mulighet til før nå.

– Nå er jeg fylt med livsglede og energi. Alle rundt meg spør hva som er nytt med meg, og da må jeg fortelle at det er jeg som har blitt et nytt menneske.

Hun mener smertene hele tiden har ligget i hodet.

– Det er jeg selv som må ta opp kampen og med hardtrening har jeg klart det, men jeg kommer til å fortsette å trene videre, sier hun.

Oppfordrer videre

Nå oppfordrer hun andre som har opplevd lignende å prøve ut mental trening.

– Jeg ønsker å dele min opplevelse med andre, slik at flere får øynene opp for hvordan noen dager med en mental coach kan gjøre underverker for deg, slik det har gjort for meg. Jeg vet at det er mange som sliter og har det vondt, men det er utrolig hva hjernen er i stand til når man bruker den rett.

Likevel kommer skaden alltid til å være der.

– Men det er smertene som har preget livet mitt. To slenger i nakken har preget hele mitt voksne liv, og smertene har dominert mye. Det er jo ikke lett å tenke positivt i det daglige når smertene pågår, men nå får jeg det til, og livet er mye lettere å leve, sier Ribe.