Halvveis inne i oppholdet som frivillig i byen Masaka vest for Victoriasjøen, begynner Anniken Haugen og hennes venninne Emilie Rodahl Dokset å finne seg godt til rette som frivillige.

– Så langt har det vært veldig spennende. Det tok litt tid før vi vente oss til standarden her, selvfølgelig, men det går veldig bra. Vi har ikke dusj, og toalettet er et hull i bakken. Strømmen forsvinner i hytt og vær. Flere kvelder har vi ikke hatt strøm, og har måttet tenne oss bål for å lage mat, forteller Haugen på telefon fra Uganda.

Annet levesett

Imidlertid legger hun ikke skjul på at standarden er bedre enn mange fastboende lever under.

– Det er spesielt å oppleve på nært holdt hvor forskjellig de lever fra oss. De bor gjerne åtte stykker i et lite rom, barna har ofte bare ett sett klær og mange har ikke sko. De færreste barna har tannbørster, så tannhelsen er dårlig. Det er for dyrt å ta dem til tannlegen, så foreldrene prioriterer ikke det når det dreier seg om melketenner, forteller Haugen.

Bygger skole

Haugen reiser til Uganda gjennom studentorganisasjonen AIESEC. Dette er verdens største studentdrevne organisasjon med 86.000 medlemmer som driver utveksling og lederutveksling i 124 land. I Masaka driver de frivillige to prosjekter. Et av disse ar Hakuna matata – skoleprosjektet Haugen jobber på.

– Prosjektet har bygd en skole, og holder på med en ny. Men der mangler vi veldig mye materialer og penger. Det jobber vi med å få inn. Vi har vært i møte med noen banker, og vi selger postkort til Norge for å skaffe penger til ting som tannbørster og tannkrem til barna eller murstein til skolen. Noe går til medisiner. Flere av barna er født med syfilis og noen får infeksjoner. Det er dyrt å gå til lege, så det skjer ikke før det blir virkelig ille.

Derfor bestemte de frivillige seg for å skaffe barna ved skolen en gratis legesjekk.

– Vi fant en lege som sa seg villig til å undersøke alle barna gratis. Vi fryktet at flere av dem hadde HIV, men på fredag fikk vi vite at ingen hadde det. Det var en stor lettelse. Da har de mange flere muligheter fremfor seg.

Gaver

Da Haugen dro nedover hadde hun med seg kofferter fulle av leker og klær gitt av tromsøfolk etter en innsamlingsaksjon via Facebook. Det ble satt stor pris på i det fattige landet.

– De ble veldig glade for det vi hadde med oss. Det er artig at de som ikke hadde sko da vi kom nedover har det nå. Flere av foreldrene ble så takknemlige at de ga oss frukt i gave.

Anniken har to og en halv uke igjen som frivillig. Hun håper å ferdigstille noen av prosjektene hun er med på før hun returnerer til Norge.

– Skolen er et større prosjekt jeg tviler på at vi får ferdig. Der mangler vi penger. Men vi har som mål at alle ungene skal få tannbørster og få tannpuss inn i sin daglige rutine, sier Anniken, og oppfordrer personer som ønsker å støtte arbeidet til å ta kontakt med henne på Facebook. Interesserte kan også følge jentene i facebookgruppen Anniken og Emilie i Uganda.

Anniken Haugen jobber som frivillig midt i Afrika. Foto: Privat
OPPMERKSOMHET: Barna i Uganda er ikke vant med lyshudede mennesker. Under en morgenjoggetur fikk Anniken Haugen (til høyre) og Emilie Rodahl Dokset et haleheng av nyskjerrige barn etter seg. Foto: Privat