Den mystiske pakken kom som rekommandert sending til redaksjonen fredag formiddag. Inni esken hadde møbelgiganten laget en miniatyrvariant av møbelvarehuset, på den samme tomten som iTromsø en rekke ganger har skrevet at IKEA vil etablere seg på.

Røper ingenting

Beskjeden fra IKEA var at det lille varehuset måtte åpnes for mer informasjon. Papirhuset avslørte en pressemelding fra Tromsø kommune og IKEA, som innkaller til pressemøte mandag 8. desember i Ørneveien, rett ved den aktuelle tomten.

"Det vil bli fotografering på tomt før selve pressekonferansen i rådhuset", står det i invitasjonen.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen er meget hemmelighetsfull når det gjelder nyheten de tenker å presentere på pressekonferansen mandag.

- Men jeg kan bekrefte at vi er enige om en avtale. Det er svært gledelig at vi får dette på plass, og etableringen av IKEA vil bety mye for byen i regional sammenheng, sier Hilmarsen.

IKEA vil etter det ITromsø erfarer, måtte dekke en del av kostnadene for ny infrastruktur på Langnes. iTromsø har tidligere omtalt en ny internvei, som skal sluse trafikken til IKEA, og forhindre kork i Giæverbukta. Dermed er det kun selve reguleringsplanen for tomta som gjenstår.

- Områdeplanen for Langnes er vedtatt og der ligger internveien på Langnes inne. Det gjør den også i økonomiplanen, og det er helt avgjørende for etableringen at vi har fått det på plass, bekrefter Hilmarsen.

Bekrefter kjøp

Hilmarsen vil ikke avsløre mer om IKEAs planer på Langnes, og ber byens pressekorps smøre seg med tålmodighet.

- Det er dere jo vanligvis veldig flinke til, og det er jo ikke så lenge til mandag, trøster Hilmarsen.

Kommunikasjonsrådgiver i IKEA, Kristian Willange, bekrefter også at det er gjort en avtale om tomten, men vil heller ikke utdype saken.

- Vi kan bekrefte at vi inngår en kontrakt med dem om kjøp av tomt, men noe utover dette vil jeg ikke kommentere nå. Detaljene kommer på pressekonferansen på mandag, sier Willange, som legger til at de er glade for å endelig ha avtalen i land.

- Vi gleder oss veldig til å komme opp til Tromsø, konstaterer han.

Avslørte tomten

iTromsø har vært tett på prosessen med IKEA-etableringen i høst, og kunne allerede 16. august avsløre at Kamprad-familien var klar til å banke etableringen i gjennom i konsernet.

IKEA skal etter det iTromsø erfarer ha sagt seg villig til å betale rundt 50 millioner kroner for et om lag 50 mål stort, kommunalt område nord for Ørneveien på Håpet.

Dette er en av de største enkeltstående tomtekjøpene kommunen noen gang har gjennomført, og vil tilføre Tromsø kommune flere titall millioner kroner.

 Prosjektutvikler Pål Walberg hos IKEA har tidligere uttalt at IKEA erfaringsmessig regner med at det går mellom halvannet og to år fra et tomtekjøp til en ferdig reguleringsplan foreligger. Deretter kommer selve byggingen, som anslagsvis tar ett år.

Gladnyhet

Ordfører Jens Johan Hjort sier til VG at han som gammel svensk konsul, er svært fornøyd med å få IKEA til Tromsø.

– Jeg kommer ikke til å være den som frekventerer butikken mest, men jeg har forstått at det er et stort ønske, ikke bare i Tromsø, men i hele regionen, om at Ikea skal etablere seg her. Det er også helt i tråd med vårt ønske om at vi skal ha mer næringsliv i Tromsø. Så dette er velkomment! sier Hjort til VG.

Denne pakken dukket opp i postkassen til iTromsø fredag formiddag. Foto: Tom Benjaminsen
Kristian Willanger, kommunikasjonsrådgiver i IKEA, var ordknapp fredag kveld, men kunne bekrefte en tomteavtale. Foto: IKEA
Omtrenlig her vil IKEA-tomten havne (bygget går også videre nedenfor bildet). Til venstre er studentboligene i Ørneveien. Foto: Stormcam AS
Her i Ørnevegen skal IKEA bygge varehus.