Havnearbeiderne ved Tromsø havn har flere ganger aksjonert med blokade mot Tromsø Havn nå i vår. Dette så Nor Lines seg lei på, og ba retten om å avgi en kjennelse på om aksjonene var ulovlige.

Nord-Troms tingrett konkluderte med å legge ned et midlertidig forbud mot blokade av gods til og fra havnen, samt pålegge de saksøkte å betale saksomkostningene på 7.500 kroner.

- Det er ingen som er dømt for noe med denne kjennelsen, men rettens kjennelse vil forhåpentligvis stoppe flere aksjoner og lovbrudd, som følgelig begrense våre ekstra kostnader og tilsvarende erstatningsbeløp som aksjonistene kan bli saksøkt for, opplyser viseadministrerende direktør Toralf Ekrheim ved Nor Lines AS til iTromsø.

Les også: Demonstrerer mot streikbryteri

Geir Ingebrigtsen, leder i Tromsø havne – og Transportarbeiderforening, reagerer på at selskapet har gått rettens vei uten å involvere dem.

- Vi fikk først vite om dommen ved at den ble lagt ut i sin helhet på Nor Lines sine nettsider. Vi har aldri blitt informert om, eller blitt involvert i rettsprosessen, noe jeg mener helt bak mål, sier Ingebrigtsen.

Testet kjennelsen

I kjennelsen står det at de siktede "forbys å tilskynde eller ta del i kommende og varslede fysiske blokader av Nor Lines AS 26.-27. og 28.mai 2014". Havnearbeiderne hadde nemlig via Facebook varslet at de ville aksjonere nå til uka.

Da kjennelsen kom bestemte de seg derimot for å gjennomføre en fremskyndet aksjon, og blokkerte fredag kveld lossing av hurtigruta.

- Vi ville teste hva kjennelsen betydde i praksis, så vi var rundt 20 stykker som blokkerte lossing av og på hurtigruta da den ankom i går kveld, forteller Ingebrigtsen.

Les også: - NHO oppfordrer til streikebryteri

I følge han skal ansatte i Nor Lines kjapt ha ringt politiet, men de hadde ikke mulighet til å dukke opp før klokka var 01.20. Da var det få minutter til hurtigruta skulle gå, så politiet valgte å ikke gjøre noe med situasjonen. I tidligere tilfeller har politiet truet med bøter, samt bortvist de som har askjonert.

- Tragisk

Viseadministrende direktør i Nor Lines, Toralf Ekrheim, synes det er fortvilende at havnearbeiderne ikke avslutter aksjonene.

- Det er tragisk at fagbevegelsen skal bli undergravet av aksjonister som ikke respekterer regelverket, konstaterer han.

Samtidig mener han at det er relativt vanlig prosedyre å vedta midlertidige forføyninger, i dette tilfellet et forbud, uten å involvere alle partene.

- Vi synes det er ekstra beklagelig at aksjonistene ikke bare utsetter arbeidsplassene til våre kollegaer i Tromsø i fare, men også våre ansatte havne- og terminalarbeidere andre steder og også innleide havnearbeidere fra lokale laste- og lossekontor i flere andre havner, som har sitt utkomme relatert til lastehåndtering av last også med Hurtigruten. Hvis vi må fremføre lasten med bil blir det mindre arbeid for disse, som også i stor grad er organisert i Norges Transportarbeiderforbund, sier Ekrheim.

Les også: Blokkerer havna til Nor Lines.

NHOs advokat, Joakim Augeli Karlsen, er også tilfreds med rettens arbeidsprosess.

- Vår medlemsbedrift Nor Lines er tilfreds med at retten bekrefter deres rett til å ivareta egne og kunders interesser uavhengig av sympatistreiken i losse- og lastekontoret. Nor Lines forutsetter med kjennelsen at de som har vært involvert og deres sympatisører nå begrenser seg til lovlige virkemidler, og er glad for at retten behandlet saken raskt, konstaterer han.

Nye aksjoner

Som nevnt har havnearbeiderne varslet aksjoner i den kommende uka. I utgangspunktet var det planlagt blokader, men Ingebrigtsen forteller at dette nå må diskuteres før de eventuelt gjennomfører det.

- Vi skal aksjonere til uka, men demonstrasjonsformen har vi ikke bestemt oss for enda, opplyser Ingebrigtsen, som har tro på at kjennelsen har provosert frem flere demontstranter.

- I utgangspunktet var det vel rundt 70 stykk som hadde meldt at de skulle delta, men etter dette tror jeg nesten tallet har tredoblet seg.