Prisen på olje har falt til nærmere 70 dollar fatet etter at den i sommer lå på toppnivå med 115 dollar.

Prisfallet på over 30 prosent har derimot ikke hatt den store innvirkningen på bensinprisene.

– Mange er opptatt av prisene på drivstoff og dette er spørsmål som gjentar seg. Mange spør når man kan vente seg at det blir billigere drivstoff, sier Benny Mikkelsen, daglig leder ved Statoil i Breivika.

30 prosent av pumpeprisen

Eirik Hauge, assisterende informasjonsdirektør i Esso Norge, forteller at det er flere faktorer som har betydning når det gjelder nettopp endringen i oljeprisen og bensinprisen.

– Det stemmer at disse henger sammen, men her er det mye som spiller inn.

I bensinbransjen utgjør pumpeprisen omtrent 30 prosent av innkjøpspris på bensin, 10 prosent egen fortjeneste og 60 prosent avgifter.

Hauge peker på at det er råoljen og internasjonale priser på ferdige produkter som har hatt et fall i pris.

– Det som har endret seg er råvarekosten, og den utgjør med andre ord kun 30 prosent av den totale bensinprisen. Men så har kronekursen svekket seg mot dollaren, og dermed koster det mer å kjøpe en dollar nå enn tidligere, sier han om hvorfor prisene på ferdig bensin derfor ikke har gått ned like mye som oljeprisen.

Like høye avgifter

Avgiftene til staten er på 60 prosent og de har ikke endret seg selv om oljeprisen synker, sier den assisterende informasjonsdirektøren.

– I tillegg har man kostnadene knyttet til distribusjon ut til markedet, pluss den lokale konkurransen. Det er noe lavere pumpepriser nå enn i sommer, men hvor lang tid det tar før et fall i oljeprisen vil påvirke prisen på drivstoff har med individuelle forhold å gjøre. Mye av det har med hvor mye hver enkelt har på lager, sier Hauge.

Nedjustert 4,9 prosent

Tall hentet fra Statoil viser at veiledende priser for bensin var 16,15 kroner literen under pristoppen i juni i år.

Til tross for fallet i oljeprisen lå den veiledende prisen for bensin på 15,36 kroner i midten av november, mens diesel kostet 14,23 kroner per liter.

Ifølge utregninger gjort av Nettavisen betyr det at pumpeprisen på bensin på det tidspunktet kun var nedjustert med 4,9 prosent, mens oljeprisen til sammenligning er kuttet med over 30 prosent.

FLERE SPØR: Daglig leder ved Statoil i Breivika, Benny Mikkelsen, opplever at flere stiller spørsmål om når prisen på drivstoff skal gå ned. Foto: PER KRISTIAN TROLLVIK