Det ble høy temperatur mellom Øyvind Hilmarsen og Tove Karoline Knutsen på Husøydagan lørdag etter at Hilmarsen hadde snakket om mulighetene for at Tromsø, Karlsøy, Lyngen, Storfjord og Balsfjord kan slå seg sammen til en ny superkommune. I disputten som fulgte etterpå har de imidlertid vidt forskjellige oppfatning om hva som ble sagt mellom dem.

Ta distriktene på alvor

– Jeg ble veldig overrasket over at hun sa at Tromsø bør splittes opp og bør avgi areal til nabokommunene. Jeg spurte om jeg kunne sitere henne på det, og da sa hun ja, det skulle jeg bare gjøre. Jeg er overrasket over at hun vil legge hindringer i veien for kommunereformen. Hun er valgt inn på Stortinget for hele Troms, men hun vil altså holde Tromsø nede, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Han viser til satsingen i Tromsøs ytterkanter som bevis på at kommunen tar distriktene på alvor og legger til rette både for næringsliv og bosetting.

– Sommarøy har for eksempel blomstret etter at de fikk vei, ny skole, havn og bedre strømforsyning. I tillegg sørger vi for bredbåndsdekning i distriktene, det viser at storsamfunnet tar ansvar.

Utidig innblanding

Hilmarsen mener en superkommune både har felles kultur og historie å bygge på, og at nabokommunene har mye å tjene på en sammenslåing, ikke minst gjennom industrisatsingen som skjer med ny havn på Tønsnes og skipsverftets satsing på Skattøra.

– De kan også være med på industrieventyret og har bare å tjene på samarbeid. Det er utidig av en stortingspolitiker å blande seg inn i dette. Hun skaper bare usikkerhet om kommunereformen. Hun sa også til meg at Tromsø ikke har noen kystkultur, bare bykultur. Det er å fornærme Tromsøs innbyggere, slår Hilmarsen tilbake.

Fyrte seg opp

Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen mener Hilmarsen har misforstått det hun sa lørdag.

– Etter Hilmarsens innlegg på Husøydagan gikk jeg bort til ham og sa jeg mente det ikke nødvendigvis var noen god idé å bli så store, og mente at kommunene rundt Tromsø bør vurdere andre løsninger, men at vi uansett må respektere deres valg. Hilmarsen fyrte seg kraftig opp og begynte å spørre meg om jeg mener Tromsø bør splittes opp. Jeg sa nei, det mener jeg ikke, men skal man slå sammen kommuner må det være en grunn for det. Jeg stilte spørsmål om det er bra for Tromsø og bra for de andre kommunene å gå sammen i en enda større kommune. Men når man blir så oppkava som Hilmarsen ble er det kanskje ikke så rart at det blir misforståelser. Vi må kunne forvente at fremtredende politikere kan diskutere disse viktige spørsmålene på en fornuftig måte. Jeg traff vel en øm tå hos ham, men det er da ikke nødvendig å bli så arg, sier Knutsen.

Ga opp debatten

Hun deler heller ikke Hilmarsens oppfatning om at hun sa at Tromsø ikke har noen kystkultur.

– Øyvind Hilmarsen var rett og slett så oppkava at han ikke klarte å høre det jeg sa. Jeg snakka om forskjellene mellom særtrekkene ved et fiskevær, en landbrukskommune og ved en by, og fremholdt at her er det ulikheter. Det betyr jo ikke at det er vanntette skott mellom kulturene. Tromsø er jo tradisjonelt Ishavsbyen, men i dag er byen likevel forskjellig fra et fiskevær, som administrasjons – og universitetsby. Hilmarsen oppfører seg besynderlig i denne saken og hadde så mange rare utsagn i den debatten vi hadde, med blant annet å tillegge meg holdninger jeg ikke har, at jeg rett og slett ga opp hele debatten, men bra at vi får den opp nå.

Mister grepet

Hun etterlyser en debatt med flere refleksjoner, og mener det som nå skjer er å hoppe på enkle løsninger.

– Jeg mener man må tenke seg bedre om før man gjør Tromsø større i utstrekning. Jeg er ikke sikker på at det er bra for Tromsø å bli enda større, og det er heller ikke sikkert det er bedre for småkommunene rundt. Kanskje er det bedre at de små slår seg sammen enn å legge seg under en stor by, sier Knutsen.

Knutsen etterlyser en debatt hvor kommunenes særtrekk blir mer sentral i debatten om hvor lurt det er å slå sammen kommuner.

– Kommunenes spesielle trekk knyttet til rytme, næringsliv og kultur bør tas med i vurderingen. Da må det stilles spørsmål om sammenslåing er klokt både for de mindre kommunene og for Tromsø. Tromsø vil bli veldig stor i utstrekning og jeg tror man mister grepet om det man skal gi av tjenester til innbyggerne, sier Tove Karoline Knutsen.

Sto rett ved

Rolf-Bjørnar Tøllefsen overhørte diskusjonen mellom Hilmarsen og Knutsen. Han bekrefter Hilmarsens versjon.

– Det var ikke en vanlig samtale, det ble et munnhoggeri mellom dem. Begge var hissige og irriterte, og høyrøstede, sier Tøllefsen.

Han sitter i kommunestyret i Lenvik for Høyre, men avviser at han overhørte munnhoggeriet med «Høyre-ører».

Han sto like ved da de to politiske ringrevene barket sammen i høylytt krangel på Husøydagan.

– Jeg sto er par meter unna. Det var mange tilhørere som fikk med seg hva som ble sagt. Hilmarsen sa det bør bli større kommuner og viste til sammenslåing mellom Tromsø og nabokommunene. Knutsen sa at Tromsø heller bør bli mindre g gi fra seg areal til nabokommunene. Det var det jeg oppfattet hun sa og som Hilmarsen var kraftig uenig i, forteller Tøllefsen.

Han fikk også med seg at Knutsen sa til Hilmarsen at «det kunne han sitere henne på».

– Jeg stusser over at Tøllefsen skulle ha fått med seg en debatt som var så usammenhengende. Jeg gjentok forøvrig mine argumenter i et intervju med NRK like etterpå samtalen med Hilmarsen. Så innholdet i mine utsagn er vel forvart der., sier Tove Karoline Knutsen.