I en pressekonferanse på rådhuset i formiddag la de fem opposisjonspartiene Ap, SV, Rødt, Sp og Miljøpartiet de grønne fram sitt alternative kommunebudsjett.

Partiene sier at de er "dypt bekymret for den retning den borgerlige alliansen tar Tromsø-samfunnet". De har flyttet på knapt 29 millioner kroner i forhold til byrådspartienes budsjett og henter inn blant annet 10,8 mill på å ikke kutte i eiendomsskatten.

- Vi foreslår å la eiendomsskatten stå på 2011-nivå. Det betyr at vi henter inn 10,8 millioner kroner. Disse pengene velger vi i stor grad å bruke på skole, sier Brynmor Evans (MDG).

Ikke lett

Også KrF har foreslått å la eiendomsskatten stå uforandret i sitt alternative budsjett. Brynmor Evans tror tromsøværingene aksepterer at de ikke får noe skattelette lokalt.

- Ja, jeg tror at de forstår at det er viktig å satse på skole. Det er aldri lett å ta penger fra folk, men vi kan ikke være med på de kuttene som byrådet foreslår. Nå har regjeringen kuttet allerede og når byrådet kutter i eiendomsskatten i tillegg, så blir det for mye, sier Evans.

Samarbeidspartiene foreslår å slanke byrådet til fem, samt fjerne fire rådgiverstillinger. Her vil man hente inn fire millioner kroner. Ytterligere 3,5 millioner spares inn ved å fjerne fire etatsjefsstillinger i helse- og omsorgssektoren. Så vil man stoppe konkurranseutsetting av sentralkjøkkenet og av de 30 midlertidige korttidsplassene på Pasienthotellet til UNN.

Samarbeid

For SV og gruppeleder Gunhild Glosemeyer Johansen har også skolen vært høyt prioritert.

- Det har selvsagt vært viktig for SV, ja. I tillegg får vi i gang en kommunal boligbygging, som vi i SV ønsker, sier Johansen.

Hun trekker fram samarbeidet de fem partiene i arbeidet med det alternative budsjettet.

- Det har nesten vært det viktigste; at det har vært så lett å komme til enighet så lett. Det tror jeg skyldes at vi i tre år har blitt konsekvent nedstemt i kommunestyret. Det skjebnefellesskapet har samlet oss og gjort oss sterkere som enhet, sier Johansen.

- Men dere må vel regne med å bli stemt ned med dette forslaget også?

- Det er klart at vi ikke regner med at dette blir det endelige budsjettet. Da måtte jo byrådet ha trukket seg. Men ingenting hadde vært bedre enn at vi får dette igjennom. Det er jo det beste budsjettet, sier Johansen.

Knappe ressurser

- Vi er veldig klare for å få vår budsjett vedtatt, sier en offensiv Ap-gruppeleder Kristin Røymo, som også trekker fram skole og helse som de viktigste satsingsområdene i samarbeidspartienes forslag. De ønsker blant annet å øke grunnbemanningen i helse- og omsorgssektoren og vil fjerne hele økningen i elevbetalingen for 2015.

- I hele denne valgperioden har skolene fått tildelt for knappe ressurser. Vi vil ansatte flere lærere i tromsøskolen og vil kjøpe skolebøker til ungene våre, sier Kristin Røymo.

Samarbeidspartiene velger også å utsette byggingen av internveien til Ikea på Langnes.

- Vi tar 30 millioner kroner derfra og bruker det på gang- og sykkelsti mellom Hamna og Skattøra. Byggingen av internveien skyver vi til 2017-2018, slik at den er ferdig til Ikea kommer i 2019, sier Brynmor Evans.

Totalt mener samarbeidspartiene at kostnadene for deres tiltak blir på 26 millioner kroner, altså nesten tre millioner mindre enn de innsparingene som foreslås. De resterende knappe 2,9 millionene overføres disposisjonsfondet.

Opposisjonen legger frem sitt alternative kommunebudsjett Foto: Tom Benjaminsen