Fylkesmannen har pålagt kommunen å gjennomføre tiltak for å fjerne, stanse, eller begrense virkningen av forurensningen på verftsområdet, slik at det ikke er til fare for verken miljø eller mennesker. Arbeidet har nå stått på vent siden i vår. Men fylkesmannen har jobbet i mange år for å få sanert området skikkelig.

– Vi ga for flere år siden pålegg om å stoppe den farlige avrenningen av miljøstoffer inn i sjøen. Det ble imidlertid påklaget av Vervet Eiendom AS i flere instanser. Derfor er det synd at arbeidet nå igjen må stoppe opp, sier miljøverndirektør hos fylkesmannen, Evy Jørgensen.

Feier for egen dør

Problemstillingen er et resultat av at Vervet Eiendom nekter å påta seg ansvaret for miljøgiftene som ligger på kommunens eiendom. Arealene som det er snakk om, er selve Nordsjeteen, samt cirka 150 kvadratmeter tomt ved foten av denne.

– Vi vil ikke ta ansvaret for å sannere de områdene som eies av kommunen. Vi mener dette er grunneiers ansvar. Samtidig er det noe av arbeidet som må koordineres med grunneieren av tomta ved Nordsjeteen, slik at arbeidet blir utført riktig, hevder daglig leder i Vervet Eiendom AS, Knut Rye-Holmboe.

Farlig

Ifølge Jørgensen er miljøgiftene som det er snakk om svært farlige for miljøet. Heller ikke mennesker bør ha for mye kontakt med de farlige stoffene. Problemstillingen med forurensning i området blir dermed høyaktuell med tanke på boligområdene som skal anlegges nedenfor Skansen.

– I dette verftsområdet har det blitt konstatert miljøgifter opptil klasse fem. Dette er den høyeste klassen av miljøgifter, og uansett på hvilken måte området skal brukes videre, så må det ryddes opp, sier miljøverndirektøren.

Hun hevder videre at millionbeløpet som kommunen allerede har brukt for å rense havneområdet kan ha vært forgjeves hvis ikke noe gjøres snart.

– Kommunen og Tromsø Havn har allerede brukt flere titalls millioner kroner på å sannere disse havneområdene. Dersom avrenningen fra land og ut mot sjøen ikke stoppes, så vil det over tid bli forurenset på nytt, og slike tiltak vil måtte iverksettes på nytt.

Skal rydde opp

Kommunaldirektør i byrådsavdeling for byutvikling, Øyvind Nermo, sier han ikke er kjent med at arbeidet skal ha stoppet fordi kommunen er grunneier på deler av verftsområdet. Han lover imidlertid at kommunen vil gjøre det som behøves for å få sanert området.

– Dette byrådet er innstilt på å løse problemstillinger som omhandler forurensning. Hvis det er slik at kommunen eier dette området, og det skaper en utfordring forbindelse med saneringsprosessen, vil vi utføre de nødvendige tiltak for å få løst dette problemet, fastslår Nermo.