Som del av det nasjonale prosjektet ”Framtidens byer” skal Tromsø og seks andre byer prøve ut forskjellige typer "grønne tak”.

Lokale planter

Dette gjøres i samarbeid med Norsk Standard og leverandører som arbeider med å utvikle ”grønne tak” som er tilpasset norske, og ikke minst nordnorske forhold.

Vegetasjonen som prøves ut på rådhustaket er delt inn i seks ulike testfelt - fire av dem er tynne og lette og domineres av bergknapparter. Disse kommer fra fire ulike leverandører sør i Norge og er nært vedlikeholdsfrie. De to siste feltene er basert på lokal vegetasjon som krekling.

– Vi hadde testrutene på plass 26.mai, og dokumenterer og måler jevnt hvilken tilstand vegetasjonen er i, forteller landbruksrådgiver Torben Marthinus i Tromsø kommune.

Les også: Kommuenen etablerer egen pensjonskasse.

Første gang

– Grønne tak er aldri tidligere testet ut nord for Trondheim, og det finnes ingen leverandører nord for Oslo. Det man ønsker å finne ut er hvilken type planter man kan anbefale til grønne tak i det arktiske klimaet, legger han til.

Grønne tak skal ha flere nyttige funksjoner. Vegetasjonen tar blant annet opp vann når det kommer nedbør, og kan være avgjørende for avløpsrørene i framtiden.

– Med klimaendringene blir det våtere og våtere, og nedbøren kommer på kort tid. Med flate tak preller vannet av, og havner i rør som ikke er dimensjonert for så store mengder nedbør. Dette kan gi oversvømmelser. De grønne takene fordrøyer avvanningen. Det handler om hvordan man tilpasser seg fremtiden på, forteller Marthinus.

Les også: 40 år med tromsøværingen under lupen.

Isolasjon

I tillegg kan vegetasjonen kjøle bygg på varme dager, og gi litt isolasjon om vinteren, samt at vegetasjonen er delaktig i å fange opp svevestøv.

– Dessuten gir det jo ”noe annet” å se på grønne tak, enn svarte, flate tak, mener Marthinus.

Les også: Vil ha ungdomsinternat i Tromsø.

København

I København skal man innen 2015 etablere 325.000 kvadratmeter med grønne tak.

– Vi tar nå utgangspunkt i en testperiode på fem år, før man kan ta en avgjørelse på hvilken type vegetasjon som passer best i det arktiske klimaet. Per nå er det ingen oppfølgingsplan i Tromsø kommune, men når de har vedtatt grønne tak i København må de ha en hensikt, sier Marthinus.

Han ser for seg at testingen etter hvert også kan føre til et lokalt marked og lokale leverandører av grønne tak i Tromsø.

Les også: Sametinget på befaring.

TYNNE: Fire av testfeltene er tynne og lette og domineres av bergknapparter (sedum). Disse kommer fra ulike leverandører. Foto: Tom Benjaminsen