– Som jeg tolker brevet er legene primært kritisk til den utfordrende driftssituasjonen. Der er vi enige med dem, sier sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen.

Ifølge direktøren er det flere faktorer som ligger bak forholdene.

Tar tak i problemene

– Det er til enhver tid cirka 30 utskrivingsklare pasienter som ligger på sykehuset – noe som fører til mangel på sengeplasser, sier han.

For å løse problemene har ledelsen sendt bekymringsmelding til Helse Nord, Fylkeslegen og til Tromsø kommune – som har ansvar for brorparten av de utskrivingsklare pasientene.

Men i beskrivelsen av lederstil og samarbeidsklima er Ingebrigtsen langt fra enig.

Kritikk fra tre hold

I brevet fra de 42 overlegene i Tromsø, Harstad og Narvik kritiseres sykehusledelsen for å være overautoritære og at ansatte som kommer med faglig kritikk møtes med trusler og represalier.

LES INNHOLDET I BREVET

Dette tilbakeviser Ingebrigtsen blankt – og peker på at ledelsen har gått gjennom samtlige tilfeller der sykehuset har hatt disiplinsaker gående mot ansatte.

Andre ansatte klager

– De siste seks årene har vi hatt fem tilfeller – og i samtlige av disse var det vernetjenesten, tillitsvalgte og universitetet som varslet ledelsen. Det var altså ikke ledelsen som tok initiativ, sier Ingebrigtsen.

De fem disiplinsakene handler ikke om varsling, ifølge Ingebrigtsen.

– De prøver å få disse sakene til å fremstå som noe de ikke er, sier han.

– Bervet tyder på at det er svært stor misnøye med deg og din lederstil. Hva sier du til det?

– Vi har kanskje ikke fått til den interne forståelsen for de beslutningene vi har vært nødt til å ta. Vi registrerer at noen ikke føler seg forstått, og vi må forsøke å forankre vedtakene bedre, sier Ingebrigtsen.

Styreleder Jorill Andreassen sier at hun tar brevet fra legene på alvor.

– Vi har behandlet brevet fra legene i styremøter i hele dag. Vi tar tak i saken, men vi må bli flinkere til å formidle nedover i organisasjonen at vi tar de nødvendige grepene, sier Jorill Andreassen, styreleder på UNN.

– Hva er årsaken til at det er så mye bråk på UNN. De siste årene har det vært veldig mye skriverier?

– Jeg registrerer at det ofte er de samme som uttaler seg. Når de ikke når fram med sitt syn i de interne foraene bruker de media, sier Andreassen.

– Hva gjør styret for å fjerne mistilliten mot ledelsen?

Vi må bli flinkere ti å fortelle de ansatte at vi tar de nødvendige grepene som de etterlyser. Vi prøver å løse driftsutfordringene – men vi er kanskje ikke flinke nok til å informere om tiltakene, sier styrelederen.

Innholdet i brevet

* 42 overleger på UNN i Tromsø, Harstad og Narvik har undertegnet brevet som er stilt til styreleder i Helse Nord.

* I brevet beskriver overlegene hvordan de opplever sin hverdag samt konsekvensene de mener at omorganisering av UNN har fått.

* Blant annet peker de på at det går ut over den medisinske kvaliteten på behandlingen ved sykehuset.

* De hevder også at ansatte og tillitsvalgte som kritiserer ledelsen blir møtt med trusler og sanksjoner.

* Overlegene mener også at ledelsen nekter å lytte til faglige innspill og kritikk