Siden nyttår har administrerende direktør for Ymber AS, Erling S. Martinsen, i all hemmelighet drevet forhandlinger med Troms Kraft AS. Målet for forhandlingene var en fusjon som ville gjort Ymber om til Troms Krafts produksjonsselskap.

– Avtalen innebar en fusjon av TK og Ymber, forteller Martinsen.

Når de to selskapene var slått sammen skulle produksjon flyttes til Sørkjosen, med ledelse og kompetanse.

– Målet var å selge seg ut av nett og inn i produksjon, sier Martinsen.

Sa nei

Slik ble det altså ikke.

Onsdag denne uka møttes styret i Ymber AS for å diskutere avtale og eventuelt sende den videre til behandling i generalsforsamlingen.

– Styret var usikker på hvordan et slikt eierskap ville utvikle seg med tanke på framtida, sier Erling S. Martinsen, og legger ikke skjul på en viss skuffelse.

– Jeg hadde jo tro på at dette var til beste for selskapet og utviklinga av Ymber. Slik sett mener jeg det var dumt at vi ikke fikk fortsette.

Han har imidlertid ikke lagt hodet på blokka i denne saken.

– Nei, jeg mener at Ymber fortsatt er et sterkt selskap som har gode muligheter for en utvikling. Dette var imidlertid en god mulighet for å ta et steg videre.

To milliarder

Det nye, store kraftselskapet ville antakelig hatt en verdi nærmere to milliarder kroner.

Dagens eiere av Ymber skulle først selge sine aksjer til Troms Kraft, for så å få 25 prosent av aksjene i Troms Kraft i retur. Erling S. Martinsen ønsker ikke å kommentere verdier.

– Men slik jeg ser det kan dette være et gunstig tidspunkt til å bli et rent produksjonsselskap. Akkurat nå ligger pengene i nettsalg, men på sikt kan de ligge i produksjon.

Videre dialog

Konsernsjef i Troms Kraft AS, Semming Semmingsen, forteller at Troms Kraft fortsatt er interessert i en fusjon.

– Vi har en videre dialog med Ymber, men vi tar jo til etterretning at styret har sagt nei til avtalen som var forhandlet fram, forteller han.

Ifølge Semmingsen ville en fusjon vært gunstig for begge selskapene.

– Det ville styrket selskapene og deres mulighet til å utvikle seg fremover. Bransjen har store utfordringer fremfor seg, både finansielt og driftsmessig. Sammen kunne man også samlet nettvirksomheten og styrket muligheten til investeringer i et godt nett både i nordfylket og i Troms Krafts områder, forklarer konsernsjefen.

Semmingsen gjør det videre klart at en fusjon ikke ville ført til at de omtrent 60 arbeidsplassene Troms Kraft Produksjon AS har i Tromsø hadde blitt flyttet nordover.

– Kun selskapets hovedkontorsfunksjon og selskapsledelsen ville blitt flyttet, sier han.

SKUFFET: Administrerende direktør i Ymber AS, Erling S. Martinsen er skuffet over at selskapets styre sa nei til fusjonen. Foto: Kari Anne Skoglund Foto: Kari anne Skoglund