I alt besøkte ungdomsorganisasjonen Juvente 35 dagligvarebutikker i Tromsø. Mindreårige fikk kjøpt alkohol hos 16 av butikkene.

– Det er faktisk en økning fra året før, sier leder Jarl Brage Isaksen i Juvente Tromsø.

Testene er utført ved at mindreårige forsøker å kjøpe alkohol i butikkene. Isaksen var 17 år da han i fjor var med på å teste om butikkene i byen følger loven.

– Lett å kjøpe alkohol

– Vi var ærlige, så dersom vi ble spurt om legitimasjon eller hvor gamle vi var, så svarte vi ærlig og viste fram gyldig legitimasjon, sier han.

Likevel fikk de kjøpt alkohol ved 16 av 35 butikker, altså hos 46 prosent av butikkene som ble testet.

– Det er veldig lett for mindreårige å kjøpe alkohol i Tromsø. Om du går innom fire tilfeldige butikker i byen, så er man i alle fall garantert at man får kjøpt det man vil ha, sier Isaksen.

Testet i alle fylker

2014 var det åttende året på rad at Juvente testet dagligvarebransjen for salg av alkohol til mindreårige. Alle landets fylker ble kontrollert og 331 av de totalt 902 butikkene som ble testet, solgte alkohol til Juventes mindreårige.

Juvente Tromsø skal snart ut på nye testrunder.

– Vi ønsker at det blir tatt flere prøver av butikkene og at det blir strengere sanksjoner mot dem som selger alkohol til mindreårige, sier Isaksen.

Leder Jarl Brage Isaksen i Juvente Tromsø.