På et ledermøte i november ble det bestemt at Troms fylke skal skjerpe reglene rundt sykemelding, med en målsetting om å ha flere i jobb og færre med full sykemelding.

– Jeg tror absolutt flere kommer til å følge etter, til slutt vil nok hele landet ha det slik. Det er en endring i arbeidslivet som er både kostnadssparende og som fører til bedre helse, sier Bente Ødegaard, assisterende fylkesdirektør i Nav Troms.

Stopper sykepengene

Skjerpingen av aktivitetsplikten innebærer at man etter åtte uker med full sykemelding vil få et varsel fra Nav.

– Vi vil stoppe sykepengene til folk som har vært fullt sykemeldt i åtte uker, med mindre de kommer seg ut i delvis jobb, forklarer Ødegaard.

Ifølge tall fra Nav er 30 prosent av alle sykemeldte i Tromsø i delvis jobb, mens de resterende 70 prosent har full sykemelding.

– Vårt mål er å snu dette på hodet, så det blir nok en stor endring som vil merkes, sier Ødegaard.

Helse og verdiskaping

Christian Chramer, regiondirektør NHO, er svært positiv til skjerpingen av sykemeldingsreglene.

– Vi har 960 medlemsbedrifter i Troms og vi ønsker dette initiativet fra Nav velkommen. Det er både helsefremmende og verdiskapende, og vi trenger arbeidskraft i Tromsø og i resten av landet.

Vil påvirke sykdom

Nav-leder i Tromsø, Geir Jakobsen, og Bente Ødegaard understreker at det ikke handler om å tvinge alvorlig syke ut i jobb.

– Selvfølgelig er det unntak fra regelen. Men vi ser at 70 prosent av sykemeldte er det på grunn av muskel- og skjelettplager eller lettere psykisk sykdom. Dette kan vi påvirke med tett dialog, sier Ødegaard.

– Det er ikke for å plage folk i Troms og Tromsø, men for å hjelpe dem med å komme lettere tilbake i jobb, legger Jakobsen til.

Ordningen vil omfatte alle ansatte i alle sektorer i fylket og innføres 15. mars. Har du da vært fullt sykemeldt i åtte uker, kan du vente et varslingsbrev fra Nav om at sykepengene kan stoppes.

Hedmark fylke var første ute med innføringen og er det eneste andre fylket som har gjort de samme grepene. Ett par måneder etter Troms, skal Finnmark og Nordland fylke følge på.