– Snittet i Tromsø ligger på rundt 1.200 pasienter. Noen ønsker å øke listene sine, samtidig som vi ser en tendens til at stadig flere leger ønsker å redusere antall pasienter, for eksempel fordi de har en annen kommunal legejobb i tillegg. Dermed vil fastlegene ha nok så ulike listestørrelser, sier Helga Kramvik, enhetsleder for allmennlegetjenesten i Tromsø kommune.

Hun er derfor klar på at det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom legens popularitet og antall pasienter.

– Nei, ikke nødvendigvis. Her er det som sagt mange andre faktorer som spiller inn. Det kan være positivt å ha færre pasienter, selv om vi ikke ser på det som negativt med mange.

For å sørge for at Tromsøs befolkning har en reell valgmulighet når det kommer til å velge fastlege, opprettet kommunen nylig tre nye fastlegehjemler.

– Det varierer fra år til år hvor mange hjemler vi lyser ut, men Tromsø har hatt en veldig stor befolkningsvekst i det siste. Derfor har det vært behov for flere leger. Vi ønsker dessuten en ordning der vi som pasienter har muligheten til å velge, noe som innebærer at vi tilstreber å ha en overkapasitet på seks-syv prosent, forklarer hun.