Marco Bait (45) fra Sardinia har siden han kom til Tromsø for snart 17 år siden jobbet med mat og har vært med å bygge opp Helmersen Delikatesser til en suksess. Nå blir han teamleder på ferskvare- og kjøttavdelingen for Mydland og kafeen på Kystens Mathus, etter å ha solgt italienske, franske og spanske delikatesser i flere år.

Gleder seg

– Jeg kontaktet Kystens Mathus for å høre om prosjektet, og vi fant tonen med en gang. Etter at vi for noen år siden begynte å tenke mer lokalt på Helmersen så jeg at det var mulig å satse på lokale produkter. Visjonen for Kystens Mathus er å skape et senter for nordnorsk matkultur, sier Bait.

Han har hatt sansen for lokale matprodusenter i Nord-Norge lenge og ser Kystens Mathus som mulighet for å skape noe nytt.

– Jeg går til samme type jobb, bare med nordnorsk mat. Jeg gleder meg sinnssykt til å begynne. Det er viktig å kunne være med fra starten. Det skjer mye i Nord-Norge og det er på tide å samle alle småprodusentenes produkter på ett sted.

Mot strømmen

Daglig leder for Kystens Mathus er svært fornøyd med å ha kapret italieneren til byens nye storstue for nordnorske matopplevelser.

– Marco får en sentral rolle og vi er super happy som har fått ham. Han skal bringe inn det han er flink på og sørge for mange gode, nordnorske produkter i ferskvaredisken, sier Thomas Hafstad, daglig leder på Kystens Mathus.

Mens sentrumsbutikker stenger dørene og legger ned, eller flytter til Jekta, satses det for fullt på Kystens Mathus. Her skal Mydland og Dragøy inn med kjøtt- og sjømatdelikatesser og Anders Blomkvist åpner restaurant. I tillegg skal Coop inn i lokalene med en Prix-butikk.

Første bookinger

De første ansettelsene er allerede i boks. Totalt blir det mellom 25 og 30 heltidsstillinger tilknyttet Kystens Mathus, som servitører, ekspeditører, kokker, restaurantsjef og kafémedarbeidere. Mathuset skal drive ferskvaretorg, kafé og restaurant i første etasje, og drive personalkantine for alle leietakerne i Kystens Hus.

– Vi har fått mellom 200 og 250 søkere, så det mangler ikke på interesse. De ansatte blir vårt ansikt utad, og det tar vi på alvor når vi ansetter. Kystens Mathus blir en betydelig bedrift i byen, sier daglig leder Thomas Hafstad på Kystens Mathus.

De første henvendelsene om å leie lokalene har også kommet selv om det ikke er helt klart når de åpner.

– Vi har allerede fått de første bookingene. Vi har ikke satt noen åpningsdato ennå, vi må vite når vi er ferdig innvendig først. Vi ser for oss en åpning rundt 1. september.

Forventninger

Hafstad merker også at det er stor interesse blant byens egne innbyggere om nyetableringen på den gamle Domus-tomta. Han tror med solide familiebedrifter som Mydland og Dragøy og en erfaren restaurantdriver som Anders Blomkvist i ryggen, blir det kvalitet over det de skal levere.

– Det er stor entusiasme og forventninger til prosjektet, og folk er tent på dette. Mathuset og forskningsformidlingen blir spennende både for byens befolkning og tilreisende, sier Hafstad.