Butikken i Skippergata er julepyntet og diskene bugner av julemat av alle slag. Årets jul blir den siste i de nåværende, tradisjonsrike lokalene i Skippergata. Her har over tre millioner Mydland-pølser i årenes løp passert disken.

– Det blir ikke ordentlig jul uten at vi har vært hos Mydland i Skippergata, hører vi folk si. Det er hyggelig tilbakemelding, sier Kurt Mydland, daglig leder i Mydland AS og fjerde generasjon Mydland.

Vemodig

Snart må imidlertid alle stamkunder legge turen til Kystens Hus, som er i ferd med å reise seg på den gamle Domus-tomta. Første etasje skal huse konseptet Kystens Mathus hvor Mydland skal inn.

– Vi flytter butikken til bedre lokaliteter, men vi håper å kunne bringe atmosfæren til Kystens Mathus. Trafikken har vært en utfordring for oss de siste årene. Folk forventer parkeringsplasser, og når de ikke finner det, kjører de bare videre.

Det var oldefar Henrik Mydland som startet kjøtteventyret i Skippergata i 1920. Han overtok den gang fellesslakteriet og startet med butikk, skipskolonial og pølsefabrikk.

– Vi har noen fine bilder med oldefar som står på yttersiden av butikken. At vi ikke skal være her lengre blir vemodig.

Får mer plass

Selv om de flytter, skal de fortsatt være en faghandel for kjøtt som satser på kortreist mat og lokalt produserte produkter.

– I år blir det siste jul for butikken i Skippergata. Vi blir en del av Kystens Mathus, som er en fantastisk mulighet for oss. Her får vi mer plass og større disker, og utvalget blir større. Vi har en forkjærlighet for lokal mat og lokale produsenter fra Nordreisa, Lofoten og andre steder i landsdelen. Vi vil fortsatt ta ansvar for de små produsentene, og ha deres produkter i sortimentet, sier Mydland.

Populære pølser

Mydland-pølsene er et begrep og en merkevare for den stolte delikatessebutikken. De har lunsjgjester innom som må ha sin daglige dose Mydland-pølser.

– Vi har folk som er innom to ganger om dagen for å kjøpe Mydland-pølse i brød. Vi håper alle de trofaste kundene følger med oss når vi flytter. Vi har mange faste kunder som er innom og vil ha råd og veiledning om mat, sier Robert Langvassli, daglig leder i butikken.

DELIKATESSER PÅ REKKE OG RAD: De velfylte kjøttdiskene blir enda lengre når Mydland flytter til Kystens Mathus Foto: Ronald Johansen
SLAKTER MYDLAND: Bilde av arbeidere i butikken i Skippergata fra trolig rundt 1935. Foto: Privat
MATHUS: I første etasje av Kystens Hus kommer Kystens Mathus. Det åpner til sommeren. Illustrasjon: Narud Stokke Wiig AS Foto: Narud Stokke Wiig AS
STARTEN: Slakter Henrik Mydland (til høyre med bart) på butikktrappa for snart 100 år siden. Oldebarnet Kurt Myrland tror bildet er fra oppstarten i 1920. Foto: Privat Foto: Privat
MYDLAND: Slakter Henrik Mydland (med bart i hvit frakk), grunnlegger av dagens butikk i Skippergata. Foto: Privat