De siste to månedene har vært slitsomme for den vesle hjelpeorganisasjonen Hjelp oss å hjelpe.

– Vi har ikke hatt mulighet til å ha samme omfang på matutdelingen som vanlig ettersom vi ikke har hatt kjøle- og frysekapasitet, sier Kate Eines, leder.

Tøff jul for de svakeste

Nå ser det imidlertid litt bedre ut og Eines tar nå sats for å ta unna årets store kneik – nemlig julefeiringen.

– Om det er tøft for folk resten av året – tenk på hvordan jula fortoner seg for dem som ikke har råd til verken mat, pynt eller gaver, sier Eines.

Spesielt går dette ut over barn og ungdommer.

– I vårt samfunn er det nesten et krav om at man skal pynte hus og hjem, at man skal spise god og dyr mat – og man skal kjøpe og få dyre julegaver, sier Eines.

Giverfamilier

I fjor kjørte man derfor en spesiell julekampanje – «Jul for alle».

- Vi hadde over 100 familier her i Tromsø som fikk hjelp fra oss – og behovet er like stort i år, sier Eines.

Enkelt fortalt så ble de hjelpetrengende «adoptert» av folk og bedrifter som ønsket å bidra.

– Vi kobler sammen givere med enkeltfamilier eller enslige som trenger hjelp. Giverne får vite hva behovet er og kan bidra til å gjøre jula lettere for dem de har «ansvaret» for, sier Eines.

Giverne får ikke vite hvem mottakerne er – de får vite hvor mange det er snakk om, alder og kjønn og hvilket behov de har.

Ønskelister

– Noen kan trenge hjelp til mat og pynt, andre trenger hjelp til alt fra gaver til mat og klær, sier Eines.

Hun har også bedt barna i de aktuelle familiene om å skrive ønskelister.

– I fjor fikk vi lister fra barna der de ønsket seg sjampo, såpe og håndklær. Det har jeg forbudt dem i år – nå vil vi at de faktisk skal kunne skrive ønskelister med det de innerst inne ønsker seg og ha mulighet til å få ønskene oppfylt, sier Eines.

Folk som ønsker å bidra kan gå inn på organisasjonens Facebooksider.

– Vi oppfordrer også folk til å melde fra om de vet om noen som trenger hjelp og som ellers ville fått en trasig jul, sier Eines.

UTKJØRING: I fjor kjørte Kate Eines ut mat, gaver og julepynt til over 100 tromsøfamilier som ikke hadde råd til å feire jul. Foto: Tom Benjaminsen
INNSAMLING: Hjelp oss å hjelpe samler inn mat, klær, leker og penger til ubemidlede tromsø-familier. Foto: Christer Pedersen