Like sør for den første midtdeleren i Lavangsdalen finner vi en stor jordvoll som fungerer som skredleder. Og vi kan prise oss lykkelig for at den var på plass da et kjempestort snøskred raste ned fjellsiden i vinter.

– Det er det største skredet vi har registrert der i manns minne, sier Ole-André Helgaas, som er skredsakkyndig i Statens vegvesen.

Vet om isen

Han har også registrert at det fortsatt, tross en rekordvarm sommer, ligger godt pakket is og snø igjen bak vollen.

– Ja, dette vet vi om. Vi var der for en stund siden. Jeg kan ikke tenke meg at det er mye igjen nå.

– På det høyeste er det vel en tre til fire meter.

– Såpass, ja! Da blir det spennende å se om det overlever høsten. Plutselig får vi en varm september, sier Helgaas.

Mengden med snø og is kan fort assosieres med en isbre som fort kan bli permanent om vi får en snørik vinter og en påfølgende kald sommer.

– Det lå mer snø enn gjennomsnittet i perioden oktober til desember i Tromsø 2013, men samtidig mindre i perioden fra januar til mars i 2014. Du kan si at det var en vinter på det jevne, sier Reidun Gangstø som er klimavakt ved Meteorologisk institutt.

Planen er klar

– Når det gjelder temperaturene var det mye varmere enn gjennomsnittet i månedene juli og august.

Tross den varme sommeren vi har hatt, ligger det altså flere meter med hardpakket snø og is igjen i Lavangsdalen. Statens vegvesen har derimot en plan om ikke mengden reduseres naturlig.

– Om vi vurderer massene som for store, går vi inn og fjerner det med gravemaskiner. Etter tre til fire timers arbeid så er det meste borte. Så vi er ikke veldig bekymret, nei, sier Helgaas som forklarer at de enkelt kan kjøre inn fra siden og grave ut snø- og ismassene som har samlet seg opp bak vollen i løpet av vinteren.

Raset som gikk i vinter husker Helgaas veldig godt og han mener det ikke vil komme et lignende på noen år.

– Det var 20–30 meter høyt og det stoppet fem meter fra veien, så det var iskaldt beregnet. Men et slikt ras vil ikke komme årlig, så vi er ikke bekymret for at snøen skal komme over vollene.

RASSIKRING LAVANGSDALEN: I august ligger det fortsatt store mengder snø og is igjen etter snøras forrige vinter. Geolog Ole Andre Helgaas hos Statens vegvesen er ikke bekymret. -Om dette ikke er borte til høsten, så vil vi vurdere å gå inn med maskiner for å fjerne isrestene. Foto: Tom Benjaminsen