3,4 milliarder kroner er hva Tromsø kommune vil ha å rutte med til neste år ifølge det ferske budsjettet til det borgerlige byrådet.

– Det er gledelig at vi kan vise til at vi satser på pleie og omsorg og på undervisning. Det er de to viktigste områdene, byrådsleder Øyvind Hilmarsen (Høyre).

I budsjettet for neste år og økonomiplanen for de neste fire årene legges det opp til store investeringer innenfor sektorene.

Mer penger

Tallmessig er som sagt budsjettet for 2015 større enn årets.

Det er litt i underkant av 150 millioner kroner mer enn i år, men ifølge finansbyråd Anne Berit Figenschou er dette ikke nok for å opprettholde dagens tjenesteproduksjon.

– Vi er nødt til å legge fram et stramt budsjett. Vi må ta hensyn til økte lønninger for de ansatte og for en stor befolkningsvekst som vi ikke blir kompensert fullt ut for, sier hun.

Nedstyring

For å finansiere de økte kostnadene i driftsbudsjettet ønsker byrådet å kutte i den kommunale byråkratiet.

– Vi legger opp til en nedstyring innenfor stabs- og støttefunksjoner i den sentrale administrasjonen samt en omorganisering av de kommunale tjenestene slik at vi bedre utnytter ny teknologi og nye metoder, sier Figenschau.

Dette skal gi en innsparing på ti millioner kroner i 2015, 25 millioner kroner i 2016 og 30 millioner kroner i 2017.

Digitalisering

Det er først og fremst områder der man kan oppnå såkalte digitaliseringsgevinster som skal effektviseres. Fakturering, søknader, meldinger og andre ting som i dag krever manuell behandling skal i fremtiden gjennomføres digital.

Hvor mange ansatte som blir berørt er ennå uklart, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen. Han sier at kommunens reglement for nedbemanning vil bli brukt i prosessen.

Fjerner seniortiltak

Om det vil bli snakk om oppsigelser er også for tidlig å si noe om, sier han videre.

– Samtidig er det slik at kommunen har en stor turnover slik at hver stilling som blir vakant vil bli nøye vurdert før den blir besatt igjen, sier han.

Eldre ansatte i kommunen har tidligere kunnet nyte godt av to ekstra ferieuker per år. Dette såkalte seniortilbudet kuttes nå ut, sier Hilmarsen.

Ikke nødvendig

– I dag står folk lengre i jobb, er friskere og sprekere – og dette tilbudet ble etablert for lenge siden. Det er helt enkelt gått ut på dato, sier han.