– Det glatte føret kommer alltid overraskende for altfor mange, sier leder i NAFs lokalavdeling for Tromsø og omegn, Pål Moe.

Det er hver bilførers ansvar å skifte dekk slik at bilen alltid er riktig rustet for veiforholdene. I landets tre nordligste fylker er bruk av piggdekk lovlig fra 15. oktober til 1. mai.

– Den morgenen det først blir glatt er man pent nødt til å la bilen stå hvis man ikke har skiftet fra sommerdekk allerede. Det er viktig både for sin egen og andres sikkerhet, sier Moe videre.

Ifølge Moe får NAF i denne perioden mange spørsmål rundt bruk av vinterdekk fra usikre bilførere.

– Det er spesielt mange som lurer på om det er lov å kjøre med piggdekk før 15. oktober og om det er lov å kjøre med sommerdekk etter denne datoen. Til det kan jeg si at dersom det er glatt på veiene før 15. oktober kan man begynne å legge om noen dager i forveien. Hvis veiene skulle holde seg bare og temperaturene er høye nok, er det også helt lovlig å kjøre med sommerdekk etter 15. oktober, forteller Moen.

Vinteren i anmarsj

Det er imidlertid ingen grunn til å vente med omleggingen til vinterdekk skal man tro vakthavende meteorolog i Vervarslinga for Nord-Norge, Ida Fossli.

– Det har allerede blitt kaldt i lufta og i løpet av ettermiddagen i dag vil det komme nedbør i form av regn og sludd i kyststrøkene og snø noen hundre meter opp i høyden. Nedbøren vil fortsette utover tirsdag, og det kan bli glatt mange steder i fylket. Det er definitivt ingen grunn til avvente vinterdekkskiftet, forteller Fossli.

LES OFGSÅ: Politiet: - Sjekk føret før du kjører

Alle kan legge om selv

Dersom bilverkstedet ikke skulle ha ledig time til å utføre dekkskiftet for deg, er det ifølge Moe ingen grunn til at du ikke skal kunne skifte dekkene selv.

– Dersom man er i grei nok fysisk form til å gjøre dekkskiftet selv, står det ingenting i veien for å gjøre det på egen hånd. Det eneste som er viktig å huske på da er å ettertrekke mutrene etter noen dager for å være sikker på at mutrene ikke har løsnet. I tillegg kan det være greit å sjekke lufttrykket, forklarer han.

– Til sist vil jeg ønske alle lykke til på vinterføret og minner om at gode vinterdekk ikke kompenserer helt for vinterforholdene. Husk ekstra avstand til bilen foran og vær generelt ekstra forsiktig på veien, råder Moe.