LUNHEIM: Det skjer at jeg blir matlei. Når jeg har kokkelert og laget avansert og eksotisk mat til den store gullmedaljen hender det at jeg får lyst på noe skikkelig «down to earth».

Og da er en klassisk ragu bolognese noe av det jeg aller helst lager.

MER ITALIENSK: Vognmannens middag

En klassisk bolognese lar noen få gode og enkle råvarer danne en lun og smaksrik harmoni som alle – bokstavelig talt – liker, såframt du ikke er vegetarianer.

I tillegg er bolognesen så enkel å lage at absolutt alle kan få det til.

Sausen – eller ragu, som italienerne sier – kan serveres til kokt pasta, den inngår i klassisk lasagne – og den funker som juling på pizza.

Ragu bolognese

4–500 g kvernet oksekjøtt

100 g pancetta

1 gulrot

1 stilk selleri

1 løk

2 fedd hvitløk

Salt, sort pepper, tørket oregano

1 dl olivenolje

MER PASTA? Pasta preferisco

Hakk løk, gulrøtter og selleri fint. Fres i olivenolje i tre-fire minutter før du legger i kjøtt og finhakket italiensk pancetta-flesk (eller tørrsaltet bacon om du liker litt røyksmak).

Når kjøttet er ferdig stekt legger du i finhakket hvitløk, strør over krydder og steker i ytterligere et minutt.

2 ss god tomatpure

1 boks gode hermetiske tomater

2 dl rødvin

(Ev. litt kalvekraft)

Blandes inn i gryta som får et oppkok. Surr raguen på svært svak varme i en times tid – pass på så den ikke blir tørr og svir seg.

Server ragu bolognese sammen med kokt pasta som du strør revet parmesan og fersk basilikum over.

Et tips: Prøv å finne pasta som er laget i bronsemaskin – da er overflaten litt ruglete, og sausen fester bedre!

HVA MED LITT BRØDMAT? Lær å lage bruschetta

Insalata caprese

3–4 modne tomater

1 bøffelmozzarella

Fersk basilikum

Salt, pepper og olivenolje

Skjær tomatene og mozzarellaosten i tynne skiver.

Legg skivene vekselvis på et fat sammen med ferske basilikumblader. Strø over litt sort pepper, salt – og risle over olivenolje.

ANDRE GRØNNE RETTER? Franske super-salater

Ha gjerne et godt brød til – og i glassene passer det veldig godt med eksempelvis en Vino Nobile di Montepulciano eller en annen sangiovese-vin. Kanskje en god chianti?

Buon appetito!