- Pasienter kommer for sent inn til oss, og kan dermed være sykere enn de hadde trengt å være. Det er også svært uheldig å bli liggende her når man er ferdigbehandlet. Dette er eldre pasienter som ikke bør utsettes for så mye stimuli og inntrykk som de får her. Denne tregheten i systemet bidrar til å skape sykere pasienter, sier seksjonssykepleier Birgitte Nordgaard og sykepleier Veronica Sørensen ved geriatrisk sengepost til Nordlys.

I fredagens papirutgave av Nordlys skriver avisa at Tromsø kommune så langt i år har vært nødt til å betale nesten 15 millioner kroner fordi de ikke har klart å ta imot pasienter som er ferdigbehandlet ved UNN.

Sender regning

Disse pasientene opptar dermed hver dag et titall senger på sykehuset som i stede kunne vært brukt til andre pasienter. Mange må derfor vente unødvendig lenge på behandling. De to sykepleierne sier til Nordlys at de har opplevd tilfeller der det har tatt en måned før ferdigbehandlede pasienter har fått et annet tilbud fra kommunen.

I tillegg til at dette hindrer UNN i å ta imot nye pasienter, koster dette kommunen mye penger. For hvert liggedøgn etter at pasienten skulle ha vært utskrevet, sender sykehuset regning til kommunen. Per nå ligger døgnprisen på 4.255 kroner, skriver Nordlys.

Det er imidlertid bare de somatiske pasientene kommunen må betale for. Så langt i 2014 er UNN likevel opp i hele 3.411 liggedøgn for denne typen pasienter.

- Pengene renner ut

Dette får gruppeleder for Ap i Tromsø, Kristin Røymo, til å reagere. Overfor Nordlys gjør hun det klart at dette har blitt et stort problem for kommunen.

- Vi ser nå at pengene renner ut av kommunekassa, og jeg frykter faktisk at byrådet har mistet kontroll over pengebruken, sier Røymo.

Politiet rådgiver for helse og omsorg, Kristian Wilsgård opplyser til Nordlys at byrådet nå vil konkurranseutsette drift av 30 korttidsplasser ment for drift i 2015.