Tromsø sentrum har lenge slitt med dårlige besøkstall og vanskelig tilgang. Sterke konkurrenter som Jekta på Langnes og Pyramiden i Tromsdalen har karet til seg større og større markedsandeler i varehandelen i Tromsø.

Ingen alternativer

Det er spørs om ikke publikumsflukten fra sentrum øker fremover, når over hundre parkeringsplasser forsvinner fra Prostneset.

Sten Storvestre, vaktleder ved Tromsø Parkering, medgir at det kanskje blir en tilvenningsperiode for besøkende til sentrum når parkeringsplassene forsvinner neste år.

– Parkeringsplassen var jo i utgangspunktet midlertidig, så det var aldri ment at den skulle bestå. Når det er sagt, jobbes det kontinuerlig med å få nye plasser i sentrum, det jobbes blant annet med planer om å utvide parkeringsanlegget i fjellet, sier Storvestre.

Mathias Mørk (30) bruker parkeringsplassen regelmessig, og synes i utgangspunktet at parkeringstilbudet i Tromsø sentrum var dårlig nok fra før av. Familiefaren sier det kan bli aktuelt å dra til Jekta på Langnes i stedet for sentrum i fremtiden.

– Vi har alltid funnet parkeringsplass her, og det er veldig sentralt. Det virker dumt å fjerne en av de største parkeringsplassene i byen uten å ha noen alternativer klar. Men det er vel slik det blir når politikerne har egne merkede parkeringsplasser, kommenterer 30-åringen tørt.

Vaktleder Storvestre oppfordrer folk til å oppsøke andre parkeringsalternativer litt utenfor sentrum i påvente av at det anlegges flere alternativer.

– Det var mangel på parkeringsplasser før det kom til på Prostneset, så det blir nok en overgangsperiode når den forsvinner. Likevel tror vi at det går greit etter hvert som nye tilbud kommer på plass, slår Storvestre fast.

Viktig parkeringsplass

Hotelldirektør Øyvind Alapnes ved The Edge på sier at de hele tiden har vært klar over at parkeringsplassen skulle forsvinne. Selv om han synes det er synd at parkeringstilbudet kuttes, er han klar på at de i ledelsen ser positivt på at havnen bygges.

– Parkeringsplassen på Prostneset har bevist at den er verdifull for byen siden det har vært så mange som har brukt den. Den er også genial for alle hotellene i byen siden den ligger midt imellom alle hovedaktørene i byen, sier Alapnes.

Opp til politikerne

Teknisk leder i Tromsø Parkering, Yngve Storvestre, sier det er opp til lokalpolitikerne hvorvidt det blir utvidelse av parkeringsanlegget i fjellet eller om det finnes andre løsninger på parkeringskrisen.

– Vi har jobbet med planene om å utvide anlegget, men hva som eventuelt gjøres er noe som vil avgjøres av politikerne, sier Storvestre.

Selv om de jobber med en egen løsning, så skulle Alapnes helst ha sett at det var bedre muligheter for parkering i sentrum. Hotelldirektøren etterlyser handling fra politikerne.

– For oss vil det nok gå greit at den forsvinner da vi jobber med andre løsninger, men vi skulle jo helst ha sett at politikerne la til rette for bedre parkeringsmuligheter i sentrum, avslutter hotelldirektøren.