SKUG, eller samspill og komponering uten grenser, fikk årets likeverdspris. Nå skal de bli enda flinkere til å formidle deres tilbud til funksjonshemmede.

SKUG er nemlig en del av Kulturskolen i Tromsø som kjemper for at mennesker med utviklingshemming skal ha rett til å delta i kultur- og fritidsaktiviteter på lik linje med alle andre. Og det er akkurat dette Norsk forbund for utviklingshemmede har valgt å premiere.

– Med et tilbud så særegent og spennende at hele verden kan strekke seg etter SKUGs eksempel, skriver NFU i sin begrunnelse.

Vil vises enda mer

SKUG feirer i år tiårsjubileum og brukerne og lærerne er veldig stolte av å få tildelt prisen.

– Det er en veldig viktig pris for oss. Dette er grunnlaget for alt vi jobber for, sier lærer og gründer av Skug, Elin Skogdal, til iTromsø.

– Vi har hatt veldig mange spillejobber og utviklet nye instrumenter som gir veldig mange med utviklingshemming tilgang til å spille instrumenter. Vi er rett og slett blitt mer synlig, sier Skogdal, som forteller at de likevel har en lang vei å gå for å nå ut til alle.

Utviklingsmidler

Ved SKUG har de 25 elever, fire lærere og to utviklingshemmede som er i en 30-prosentstilling som lærere. Nå vil de fortsette den gode trenden og bli tatt på alvor.

– Vi har fått utviklingsmidler gjennom Nav, som vi nå bruker til å utvikle enda flere instrumenter, men vi har store utfordringer for å finne de riktige kanalene for å presentere det vi holder på med. Vi er ganske unik i norsk sammenheng og vi vil gjerne vise at flere kan gjøre det vi gjør, sier Skogdal.

Målet videre er at alle skal få muligheten til å spille et instrument og uttrykke seg selv via musikk.

– Elevene må føle at de blir tatt på alvor. Vi har gjort en master tidligere og funnet ut at det hersker lave forventninger til dem. Har man lave forventninger, gjør man heller ikke mye for å tilrettelegge. Nå er det sånn at de aller fleste kan få spille, og da må man forvente at alle kan være med, sier Skogdal.